Hlavní obsah

Ztráta téměř půl miliardy! Sparta potvrdila druhý nejhorší výsledek hospodaření pod Křetínským

Praha
Aktualizováno

Fotbalová Sparta potvrdila, že realizovala v sezoně 2019/2020 ztrátu ve výši 471,6 milionu korun. Důvody jsou zejména neúčast A-týmu v základní skupině Evropské ligy a nedosažení původního plánu transferového salda. Auditované výsledky hospodaření byly schváleny valnou hromadou per rollam. Ztráta nemá žádný negativní vliv na aktivity klubu, ani jeho provoz, ujišťuje vedení. Jedná se však o druhý nejhorší výsledek klubu za posledních šestnáct let. Tedy od příchodu majitele Daniela Křetínského v roce 2004.

V jaké finanční kondici je Sparta? Covid na nás nemá zásadní finanční dopad, říká František ČuprVideo: Sport.cz, AC Sparta Praha

 
Článek

Minulou sezonu již ovlivnila pandemie koronaviru. Na jaře se řada zápasů musela odehrát bez diváků, odpadly tak příjmy ze vstupného.

Ztráta 471,6 milionu korun je oficiální až nyní, její výše se ovšak objevila v médiích již koncem listopadu. Klub na startu letošního jara jen potvrdil, že dosáhl poměrně výrazné ztráty.

„Nejsme v žádné složité finančně tíživé situaci, která by měla dopad na hospodaření klubu, na případné odchody či příchody hráčů," ujistil generální ředitel František Čupr během online tiskové konference v půlce ledna.

Sparta nicméně v těžké covidové době musí šetřit. Ačkoliv pokles formy mužstva vedl ke středečnímu odvolání trenéra Václava Kotala a angažování Pavla Vrby, klub v zimě nekoupil jedinou posilu.

„Posily? Máme kádr 25 hráčů. Pokud bychom měli někoho přivést, museli bychom být všichni přesvědčení, že jde o hráče do základní sestavy, který nám okamžitě pomůže. Musíme brát v úvahu covid a finanční stránku. Nejsme v situaci, abychom teď za hráče zaplatili třeba 2,5 milionu eur," vysvětluje sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Jen za Stramaccioniho dopadli hůř

Horší sezonu Sparta zaznamenala pouze během angažmá italského trenéra Stramaccioniho v ročníku 2017/18, kdy ztráta dosáhla téměř 724 milionů korun.

Když jsme řešili výměnu trenéra, byl Pavel Vrba jasnou jedničkou, říká Tomáš RosickýVideo: Sport.cz

Letenští jsou jako na houpačce. V předminulém ročníku 2018/19 naopak dopadli z finančního hlediska nejlépe a vykázali nejvyšší zisk - 311,6 milionu korun. Hlavní příčinou byl prodej podílu v dceřiné společnosti v souvislosti s výstavbou hotelového komplexu v sousedství Generali Areny.

V kladných číslech skončila Sparta od příchodu Křetínského jen třikrát - v sezonách 2004/05 (31,8 milionu) a 2016/17 (22,6 milionu) a v předminulém ročníku.

Hložek s Karabcem pokladem do budoucna

Klub v předložené zprávě uvádí jednotlivé položky. Celkové obchodní příjmy ve sledovaném období od 1. července. 2019 do 30. června. 2020 (bez vlivu transferů a účasti v evropských pohárech) dosáhly hodnoty 181 450 000 korun.

Nejlepším fotbalovým starším dorostencem byl opět zvolen Adam HložekVideo: FAČR

Příjmy z účasti v evropských pohárech, z nichž tým vypadl již v předkole Evropské ligy, činily 18 302 000 korun.

"V základní sestavě A-týmu se trvale prosadil Adam Hložek, součástí kádru se stal i Adam Karabec. Oba byli vyhodnoceni nejlepšími hráči ČR v daných věkových kategoriích a představují pro klub výrazný sportovní, ale i ekonomický potenciál do budoucna," poukazuje Sparta.

Přestože výsledná bilance transferového salda nedosáhla plánované výše, jednalo se o pozitivní bilanci v hodnotě 15,6 milionu. Náklady společnosti spojené s hráči a realizačními týmy všech družstev dosáhly hodnoty necelých 428 milionů. Náklady společnosti spojené se zajištěním provozu byly přibližně 166 milionů. Náklady na provoz stadionu činily stejně jako v uplynulé sezoně 37 milionů korun.

Reklama