Hlavní obsah

Africký Koller z Chrudimi! Vytáhlý stoper chce jít ve stopách slavných krajanů

Praha

Stejně jako miliony kluků v afrických zemích, také on proháněl míč mezi domy na prašných ulicích. A snil, že z něj jednou vyroste nový Didier Drogba, Yaya Touré nebo Mohamed Salah. Borci, kteří se prosazovali nebo prosazují v nejlepších evropských fotbalových ligách, zná je celý svět.

Foto: MFK Chrudim

Fotbalový obr v obranných řadách Chrudimi Ahmed Fofana.

Článek

Dvacetiletý stoper z Pobřeží Slonoviny Ahmed Fofana má solidně nakročeno do nejvyšší české soutěže. Téměř dvoumetrový obránce se už druhým rokem prosazuje v druholigové Chrudimi.

„Rád bych si českou ligu zahrál. Sním ale i o anglické lize a dalších soutěžích. Musím proto hodně pracovat. Motivují mě příběhy mých idolů - Drogby, Eto´oa, Salaha, kteří také pocházejí z Afriky," říká Fofana, který má vzhledem ke své výšce nadprůměrné silové parametry. Pochopitelně se prosazuje ve vzduchu, zároveň je dostatečně rychlý. Za Chrudim dal v uplynulé sezoně dva góly.

Před dvěma lety si Fofanu vyhlédli v Abidžanu Daniel Smejkal ze společnosti IFM-M spolu s trenérem Hlinska Danielem Siganem. Na prvním testu v Belgii (Antverpy a Waregem) hráč neprorazil, posléze ani v Teplicích. V ten moment ho přepadly myšlenky na návrat.

Foto: IFM-M

Fotbalový obránce Chrudimi Ahmed Fofana (vlevo) v přípravném duelu s Mladou Boleslaví.

„Ve tři ráno jsem přistál v Praze, dopoledne jsem trénoval. Mrzelo mě, že se rozhodli hned po prvním tréninku, že mě neangažují. Dan Smejkal mi ale věřil, nenechal mě odletět zpátky do Abidžanu. Odvezl mě do Hlinska, kde se mnou Dan Sigan absolvoval individuální tréninky. Díky tomu jsem uspěl na testu v Chrudimi," podotýká Fofana.

Když v roce 2019 dorazil do Evropy, musel si dlouhý čas zvykat na odlišné podnebí. Z Afriky znal jen horko, z oblečení pouze tričko a trenky. „Aklimatizace nebyla snadná, když jsem přijel, bylo vážně chladno. Kluci z IFM-M se ale o mě starali jako o syna, zajistili mi i potřebné oblečení," uvádí Fofana, který je díky sociálním sítím v častém kontaktu s rodinou. V prosinci byl na „otočku" dokonce v Abidžanu.

Foto: IFM-M

Fotbalový obránce Chrudimi Ahmed Fofana (uprostřed) s manažerem společnosti IFM-M Danielem Smejkalem (vlevo) a trenérem Hlinska a skautem IFM-M Danielem Siganem.

„Rodina mi dává obrovskou sílu. Chci, aby na mě byla hrdá. Tam, kde nyní jsem, jsem se dostal jen díky svým nejbližším. Věřím, že jim jednou vrátím, co do mě vložili a investovali," dodává Fofana, který bez jednoho centimetru měří dva metry. V tuzemských profesionálních soutěžích není vyšší hráč. V nadsázce jej lze nazvat africkým Janem Kollerem. Nejlepší střelec české reprezentace v historii měří jen o tři centimetry víc.

„Jana Kollera znám. Když hrál v Monaku, bylo mi osm let, pamatuju si, že byl strašně vysoký a urostlý. V tom jsme si podobní," culí se opora Chrudimi. Prorazí v brzké době o „patro" výš?

Reklama

Související témata: