Hlavní obsah

Chtěl bych jít plzeňskou ofenzivní cestou, nastínil nový trenér Skála ústecké představy

Ústí nad Labem

S vizitkou trenéra, který se z postu asistenta podílel na třech mistrovských titulech fotbalistů Viktorie Plzeň v letech 2011, 2013 a 2015, přišel do druholigového FK Ústí nad Labem kouč Jiří Skála. V novém působišti by chtěl uplatnit dosavadní zkušenosti a rád by se v podmínkách druhé nejvyšší soutěže inspiroval plzeňskou fotbalovou cestou. „Pokusím se pomoci Ústí, aby se dostalo do lepších pozic,“ řekl Skála po příchodu k sedmému týmu minulého ročníku FNL.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Skála (vlevo) ještě coby asistent trenéra v Plzni

Článek

Co jste při společném plzeňském angažmá nejvíc oceňoval na trenérském rukopisu Pavla Vrby?

To je velmi těžká otázka. Věci je tolik, že se nedají shrnout do krátké odpovědi. Co bylo ale Pavlu Vrbovi především vlastní, je atraktivní a útočný styl. Práce s rychlými a dynamickými hráči, kteří umějí i s míčem. Na to bych se chtěl soustředit a zaměřit i v Ústí, i když to je spíš dlouhodobý záměr.

V Plzni jste spolupracoval i s dalšími renomovanými trenéry.

S Dušanem Uhrinem mladším to bylo jen krátce, ale s Miroslavem Koubkem jsme uhráli titul. Nicméně jeho styl byl trochu jiný, což také nechci příliš rozvádět. Přesto to zvládl, byť jsme se zaměřili na defenzivní činnost. Spoustu zápasů jsme úspěšně vybojovali bez obdrženého gólu.

Jak dlouho jste váhal nad ústeckou nabídkou?

Měli jsme několik schůzek s vedením klubu a dlouho jsem nad tím nepřemýšlel. Dá se říci, že jsem to moc nezvažoval. A pro mě jako trenéra s určitými poznatky z role asistenta se týká o posun vpřed zejména po sportovní stránce. Pozitivum vidím v tom, že nepůjde jen o práci u A-mužstva, ale v širším rozsahu, aby klub byl ještě silnější a prošel nějakým vývojem a rozvojem.

Naposledy jste působil v třetiligových Domažlicích. Nyní se přesouváte na sever Čech. Je to pro vás velká změna?

Myslím, že ne. K severočeskému regionu mám výborný vztah už z doby, kdy jsem hrál v letech 2001-2004 za Teplice a pro mě to byla úspěšná etapa. Vyhráli jsme Pohár ČMFS a startovali v pohárové Evropě. Pořád si na to pamatuji. S bývalými teplickými spoluhráči se už příliš nevidáme. Snad jen častěji s Karlem Radou, který se věnuje ženskému fotbalu v Plzni.

Řadu let jste se pohyboval ve špičkovém klubu první ligy, potom několik měsíců ve třetí nejvyšší soutěži. Jaký máte názor na druhou ligu?

Je pravda, že jsem neměl možnost sledovat tuhle soutěž, ale na konci jara jsem už viděl zápas Ústí s postupující Karvinou. Druhá liga je kvalitní a určitě bude ještě výraznější v příštím ročníku při účasti Baníku Ostrava a Sigmy Olomouc. Ambice určitě naznačí i další týmy.

Už jste si stačil udělat první obrázek o hráčském kádru Ústí nad Labem?

Jsou tady zkušení hráči a při prvotním výběru nových adeptů se soustřeďujeme i na mladé kluky. Mohli by být učenliví a přizpůsobiví změně herního projevu. Mrzí mě odchod nejlepšího střelce mužstva Tomáše Smoly do Opavy. Bude složité nahradit útočníka, který dá kolem deseti gólů za sezónu, což byl Smolův případ.

Reklama