Hlavní obsah

Tři sudí z Berbrovy kauzy mají utrum, potvrdil portugalský šéf komise rozhodčích. Na další možná také dojde

Praha
Aktualizováno

Fotbaloví rozhodčí, jejichž jména se zatím objevila v policejních odposleších a vyšetřovacích spisech v tzv. Berbrově kauze, mají utrum. „Vyšetřování stále probíhá, takže čekáme na finální soudní rozhodnutí,“ potvrdil nový předseda komise rozhodčích, Portugalec Vítor Manuel Melo Pereira, že k soutěžním utkáním rozbíhajícího se ligového jara nebudou sudí Královec, Ardeleanu a Rejžek delegováni. Znamenalo by to snad, že z fotbalové scény navždy zmizí, neboť soudní jednání v aféře, která od října otřásá celý českým fotbalem, se může táhnout drahně dlouho a soudní verdikt bude tudíž v nedohlednu?!

Foto: FAČR

Předseda komise rozhodčích, Portugalec Vítor Manuel Melo Pereira.

Článek

Nic takového. Nápomocny budou orgány a komise Fotbalové asociace ČR, které budou zajisté rychlejší než soudy.

„Přihlásili jsme se ke kauze jako strana poškozená. Pokud nám bude vyhověno, vyplyne z toho právo nahlédnout do vyšetřovacích spisů, čímž získáme oficiální informace, které dostanou i příslušné komise, včetně komise rozhodčích, aby mohly relevantně rozhodnout o dalším postupu," doplnil při online setkání s portugalským předsedou českých sudí předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík.

„Není nic neobvyklého, že se soudní jednání vleče, tak je to všude ve světě. Fotbalová asociace však provádí své interní šetření a má své orgány, které vyřeší případ dřív než justice. Etická komise se bude případem zabývat příští týden, takže vyčkáme na její resumé," přidal se Pereira vyslaný po předchozím působení v Řecku s pověřením UEFA do České republiky, aby pomáhal řešit skandální aféru, která propukla loni 16. října zadržením místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra a dalších 19 fotbalových rozhodčích, delegátů a funkcionářů.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu je viní z manipulace s výsledky soutěžních zápasů, uplácení, manipulace s nasazováním rozhodčích na některá utkání, defraudací finančních prostředků, která měla v případě Plzeňského krajského fotbalového svazu přesáhnout 800 tisíc korun, ale i z nelegálních sázek na výsledky zápasů.

„Nebylo by diplomatické srovnávat mé předchozí působení v Řecku a nyní v České republice, protože každá země má svá specifika. Podobné skandály a korupce se mohou vyskytovat po celém světě a já jsem tady od toho, abychom našli řešení. Abychom vrátili důvěryhodnost a prestiž rozhodčím a celému českému fotbalu. V očích klubů, fanoušků, veřejnosti," elegantně naznačil portugalský vyslanec UEFA, že kauzy, jako je ta Berbrova, nejsou ve fotbale ničím výjimečným.

Rozhodně však prý do Prahy, kde bude každý měsíc pobývat a pracovat čtrnáct dnů, aby další dva týdny byl se Strahovem a rozhodčími v online spojení, nepřijel jako inkvizitor.

„Fotbalová asociace požádala o pomoc a já jsem tady jako odborník na rozhodčí a jejich práci. Žádný zvláštní puvoár od UEFA nebo Fotbalové asociace nemám, jsem tady jen jako předseda komise rozhodčích. Chci ale, aby má komise působila jako zcela nezávislý orgán, mým cílem je, abychom pracovali a jednali jako tým. My v komisi, stejně jako sudí na hřišti, stejně jako rozhodčí pracující s VAR systémem," shrnul zkušený portugalský funkcionář úkoly, cíle i předsevzetí, s nimiž do českého fotbalu dorazil.

„V příštím týdnu po zasedání naší komise zveřejníme listinu rozhodčích pro nastávající ligové jaro."

Na přímý dotaz, zda v očích jeho, a tudíž i komise rozhodčích, mají všichni sudí aspirující na zařazení na listinu čistý štít, řekl Pereira na rovinu: „Neřekl bych čistý štít. Každého budeme hodnotit individuálně a pak rozhodneme. Všechna naše opatření budou mít ale jeden cíl - navrátit důvěryhodnost českému fotbalu."

Je totiž dost dobře možné, že v policejních odposleších a vyšetřovacích spisech se neobjeví jen jména Pavla Královce, Pavla Rejžka a Petra Ardeleanua, kteří nejsou delegováni na první zápasy ligového jara.

Foto: FAČR

Předseda komise rozhodčích, Portugalec Vítor Manuel Melo Pereira.

Zmíněné trio bylo z listiny vyškrtnuto hned v říjnu, když skandál s protagonisty Berbrem a Rogozem odstartoval, Okamžitě skončila i komise rozhodčích v čele s Jozefem Chovancem. Spolu s Melem Pereirou jsou v nové komisi Tomáš Bárta jako zástupce Ligové fotbalové asociace, pravidlový expert Jiří Kureš a předseda sudích v řídicí komisi pro Moravu Jan Zahradníček.

„Asociace bude stejně postupovat u dalších jmen, která by se případně mohla objevit," ujistil Portugalec Pereira.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články