Hlavní obsah

Zápas bez diváků? Strašně zvláštní, tvrdil kouč Jihlavy. Skuhravý novinku nevyužil

Praha

Pěkné akce, góly, řada šancí. Úvodní bitva mezi Duklou a Jihlavou (2:1) po resuscitaci druhé ligy nabídla ofenzivní fotbalovou podívanou, přímo na Julisce si ji ovšem vychutnala jen hrstka přihlížejících, která by se dala zejména na hlavní tribuně hravě spočítat.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér Jihlavy Radim Kučera během zápasu na Dukle.

Článek

„Zápas s fanoušky má samozřejmě úplně jiné emoce. Ale pravidla jsou bohužel taková a není v naší moci, abychom to ovlivnili," litoval trenér Pražanů Roman Skuhravý po šlágru kola, na nějž mohlo prémiově dorazit včetně aktérů 300 osob, tedy o 150 víc než na sobotní prvoligovou dohrávku mezi Teplicemi a Libercem.

„Viděl jsem o víkendu bundesligu i českou ligu a teď jsem zápas před prázdnými tribunami zažil poprvé na vlastní kůži. Bylo to strašně zvláštní. Komfortní atmosféra, i rozhodčí není pod tlakem diváků, kteří na něj občas pískají, když se jim něco nelíbí. S opravdovým mistrovským utkáním to moc společného nemá," povzdechl si kouč Vysočiny Radim Kučera.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zklamaní fotbalisté Jihlavy (v popředí) poté, co inkasovali od Dukly ve druhé lize druhý gól.

Duel probíhal za přísných hygienických opatření. Netradiční byla už předzápasová procedura. Jihlavští vyběhli z tunelu rovnou na svoji hrací polovinu, po nich je následovali domácí, kteří okamžitě zamířili na druhou polovinu. Žádný společný nástup, natož pak zdravení a podávání rukou.

„My v tomhle režimu jedeme už dlouho a jsme na něj už adaptovaní. Těžší to bylo pro lidi, kteří se dva dny nebavili o ničem jiném, aby nic nepodcenili a všechno se splnilo," prohlásil Skuhravý po prologu 18. kola, v němž slavil cenné tři body. Jeho svěřenci se tím docvakli na dostřel absolutnímu čelu tabulky.

Dukle vyšly začátky obou poločasů. Na vedoucí trefu Součka sice bleskově odpověděl hlavou Zoubele, kterého uvolnil dvacetiletý Křišťál. Šikovný mladík se ale poté zranil a na trávník místo něj vyběhl Waly Diouf. Senegalec v úvodu druhé půle špatně komunikoval s brankářem Vejmolou, Souček se zmocnil balonu, našel Holíka, který pohotovou ranou o tyč vrátil domácím náskok.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér Dukly Roman Skuhravý v akci.

„Kluci situaci vyřešili vynikajícím způsobem. Od Holase (Holík) chceme nejen góly, ale aby režíroval s Tetourem finální fázi. Víme, co umí a jakou kvalitu má v koncovce, takže myslím, že to nebyl ještě jeho poslední gól," řekl na adresu 27letého záložníka, jenž si v Dukle pěstuje image kanonýra. V letošní sezoně skóroval už poosmé.

Pražané mohli náskok ještě pojistit, další góly ale už nepadly. „To jediné mě mrzí. Měli jsme zajímavou pasáž, ale nedokázali odskočit na 3:1. Důležité ale bylo, že jsme zápas zvládli jako tým," připomněl Skuhravý. „Dukla po druhém gólu dobře držela míč a pro nás už bylo těžké dotáhnout ztrátu, i když Novotný měl vyrovnání na hlavě. Ale domácí měly taky ještě asi dvě nebo tři velké šance, kdy nás mohli potrestat," tvrdil Kučera, který se během pondělní partie zapsal do dějin. Vůbec poprvé mohli trenéři v Česku při soutěžním duelu dospělých vystřídat až pět hráčů, čehož někdejší obránce Olomouce i Bielefeldu využil.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Juliska během duelu Dukla Praha - FC Vysočina Jihlava.

„Já jsem tohle uvítal, i když to pro mě není novinka," připomněl svoji roli asistenta u reprezentační dvacítky, kde se takto střídá běžně. „Pravidlo je ku prospěchu věci. Možná se mohlo ještě doladit, aby v nominaci smělo být osmnáct hráčů do pole a náhradní gólman, aby trenér měl víc možností, kam sáhnout," dodal.

Zatímco Kučera sáhl hned k pěti střídáním, jeho protějšek zůstal u tří změn. „Utkání bylo pro kluky energeticky strašně náročné, ale stav byl 2:1 a zápas si prostě nezasloužil, abych tam nasadil pět nových hráčů. Měli jsme dvě vynucená střídání a reagovali na vývoj utkání. Takže mi stačili tři. Do budoucna ale nové pravidlo rádi využijeme, abychom udrželi tempo zápasu," ujišťuje Skuhravý, jehož tým čeká příští pondělí další z adeptů na postup, Zbrojovka Brno. Jihlava naopak už v pátek přivítá Varnsdorf.

Reklama