Hlavní obsah

Chlapec si prochází peklem. Slavný Real nabídl pomocnou ruku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdy musí jít sport stranou, někdy naopak může pomáhat, když se dějí hrůzy, které sledujeme například po zemětřesení v Maroku. Když se na internetu objevilo dojemné video malého plačícího chlapce v dresu Realu Madrid, španělský velkoklub podle zahraničních médií ihned zasáhl. Teenagera, který během katastrofy přišel o pět členů rodiny, pozval do své slavné akademie La Fábrica.

Foto: Mosa'ab Elshamy, ČTK/AP

Během zemětřesení v Maroku zemřelo téměř 3 tisíce lidí.

Článek

V rozhovoru pro televizi Al-Arabíja čtrnáctiletý Abdul Rahím Awida se slzami v očích popsal hrůzu, jakou prožil. Při ničivých otřesech, které v regionu zabily přes 2 500 lidí a další tisíce zranily, ztratil matku, otce, dva sourozence a dědečka.

Slzy si v tu chvíli utíral bílým dresem Realu Madrid. Video se začalo rychle šířit po sociálních sítích a údajně se dostalo až k nejvyšším představitelům slavného celku, kteří neváhali a zasáhli. Awida pozvali, aby se připojil k jejich akademii a pokračoval ve vzdělávání ve Španělsku.

Real měl kontaktovat chlapce prostřednictvím zmíněné televizní stanice, která následně předala kontaktní údaje na Awidova strýce. Následně chlapci nabídl výše popsanou podporu a letecky ho dopravil do Španělska, kde se mladý Maročan připojí k akademii La Fábrica. Awid tak může dál studovat a navíc hrát fotbal. V televizním rozhovoru zmínil touhu splnit sen svého otce. Tedy dál studovat a stát se lékařem nebo učitelem.

Real Madrid je jedním z řady klubů, které vzdaly hold obětem katastrofy a vydaly oficiální prohlášení. „Real Madrid CF, jeho prezident a představenstvo vyjadřují své nejhlubší znepokojení a solidaritu s oběťmi zemětřesení v Maroku. Náš klub vyjadřuje upřímnou soustrast rodinám zesnulých a všem marockým lidem. Stejně tak přejeme zraněným brzké uzdravení, předáváme vám veškerou svou sílu a náklonnost,“ uvedl klub na svém webu.

Počet mrtvých a zraněných roste s tím, jak záchranáři pronikají do čím dál zapadlejších vesnic v horách, nalézají další mrtvé a zraněné posílají do nemocnic. Marocké úřady upravily bilanci obětí na životech naposledy v úterý, a sice na 2901. OSN odhaduje, že zemětřesení z noci z pátku na sobotu o síle 6,8 stupně celkově postihlo 300 tisíc lidí.

Jedná se o největší zemětřesení, které tuto africkou zemi zasáhlo za posledních 120 let. Podpůrné vzkazy zveřejnili na sociálních sítích také fotbalisté, kteří v prosinci dotáhli Maroko v historickému čtvrtému místu na MS, včetně obránce PSG Achrafa Hakimiho či záložníka Manchesteru United Sufjána Amrabata.

Reklama

  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG
  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen