Hlavní obsah

Chtěli rozdrtit soupeře, který ale nedorazil. Fotbalisté kvůli tomu možná přišli o postup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v Evropě vrcholila kvalifikace na EURO a v Jižní Americe si reprezentace chtějí zajistit místo pro další mistrovství světa, na druhém konci zeměkoule bojují spíše fotbaloví trpaslíci o triumf na Pacifických hrách. Ale ani na turnaji na Šalamounových ostrovech není nouze o zajímavé momenty.

Foto: Profimedia.cz

Pacifické hry hostí v roce 2023 Šalamounovy ostrovy, konkrétně hlavní město Honiara. Fotbalový turnaj se hraje na třech stadionech.

Článek

Her se účastní dvanáct týmů rozdělených do čtyř skupin po třech. Mezi největší favority patří Fidži nebo Nová Kaledonie, každopádně do semifinále postupuje jen vítěz skupiny. Porvat se o dobré umístění chtěli také fotbalisté z Vanutu a Papui-Nové Guineji. Společně byli nalosováni do skupiny B s outsiderem z Tuvalu.

Jenže hned na začátku turnaje přišel jeden z klíčových momentů. Papua-Nová Guinea se k utkání v Honiaře, hlavním městě Šalamounových ostrovů, dostavila. Soupeř však nedorazil. „Kvůli problémům s cestováním týmu Tuvalu byl zápas kontumován,“ píše se na oficiálním webu Pacifických her.

Papua-Nová Guinea tedy zvítězila bez boje, konkrétně 3:0. Radost a výhoda do vývoje skupiny? Spíše ne. V dalším střetnutí totiž hráči Vanuatu rozstříleli Tuvalu vysoko 6:0 a před posledním kláním bylo jasné, že v případě remízy půjdou díky lepšímu skóre a vyššímu počtu vstřelených branek dál oni.

„Je dobré začít vítězstvím a nyní se můžeme těšit na důležitý zápas Papue,“ hlásil odhodlaně trenér Emerson Alcantara. Papua-Nová Guinea sice o poločase čtvrtečního střetnutí vedla 1:0, ve druhém dějství se však podařilo Vanuatu vyrovnat. Výsledek 1:1 znamená jediné – ve hře o zlato zůstávají právě reprezentanti Vanuatu.

„Dnešek byl pro nás velkou zkouškou, jsem na tým hrdý. Pro nás opravdu dobrá příprava na semifinále. Musíme zůstat koncentrovaní, nesmíme polevit ani na jednu minutu. Zápas nebyl jednoduchý, Papua má opravdu dobrý tým,“ liboval si původem brazilský trenér.

Kouč Papui-Nové Guineji Warren Moon se pak na nepřízeň osudu nevymlouval. Litoval hlavně zahozených šancí v rozhodujícím duelu. „Zasloužili jsme si skórovat, v prvním poločase jsme byli lepším týmem,“ zhodnotil. Jenže pak nastala další nešťastná chvíle. Papua už měla vystřídáno, jeden z hráčů se však zranil a mančaft musel dohrávat o deseti. „Jsem opravdu zklamaný, že jsme už nemohli střídat. Byl to velký zlom. Poté jsme měli šance, ale nedokázali jsme je proměnit,“ dodal Moon.

Vanuatu teď čeká buď Fidži, nebo Tahiti. Ve druhém semifinále se domácí Šalomounovy ostrovy střetnou s Novou Kaledonií, nebo Cookovými ostrovy. Ostatní účastníky už čekají jen zápasy o umístění.

Související témata:
Papua Nová Guinea
  3 : 0 Slavia - Plzeň 3 : 0 dohráno
20240515T19 : 30:00+0200
Slavia vs. Plzeň
Slavia vs. Plzeň
Slavia
Plzeň
  Jablonec - Pardubice dnes 17 : 00
20240516T17 : 00:00+0200
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec
Pardubice
  Bohemians - Karviná dnes 17 : 00
20240516T17 : 00:00+0200
Bohemians vs. Karviná
Bohemians vs. Karviná
Bohemians
Karviná
  Zlín - Č. Budějovice dnes 17 : 00
20240516T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články