Hlavní obsah

Kuriozita! Klub byl kvůli chybě funkcionářů diskvalifikován z FA Cupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Anglický fotbalový klub Barnsley FC, hrající League One, čili třetí anglickou ligu, porazil v prvním kole anglického FA Cupu 3:0 Horsham FC, tedy klub, který hraje až sedmou anglickou soutěž. Další kolo poháru si však nezahraje. Důvod? Kuriózní. Klub udělal politováníhodnou administrativní chybu z neznalosti předpisů FA. Na rozhodnutí FA už oficiálně zareagovali funkcionáři klubu.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci Barnsley FC

Článek

Barnsley se v této sezoně League One daří nadmíru dobře. Tým ze severu Anglie vybojoval 27 bodů a v aktuální tabulce se nachází na šestém místě. „Horníci“, jak zní pseudonym klubu z Barnsley, doufali nejen v návrat do Championship, ale také v dobrý výsledek ve slavném FA Cupu. Již v 1. kole soutěže však došlo k senzaci, kdy favorit doma pouze remizoval s Horsham FC - klubem hrajícím sedmou nejvyšší soutěž, tedy amatéry, maximálně poloprofesionály. Jak nařizuje statut poháru, musí se při remíze zápas opakovat na půdě soupeře. A i když v opakovaném zápase Barnsley vyhrálo jednoznačně 3:0, v dalším kole si nezahraje. To všechno kvůli kuriózní chybě.

Odveta se hrála v úterý 14. listopadu a lépe ji rozehráli hráči z League One, když se dostali do vedení už ve 3. minutě zásluhou Nickyho Caddena. Vítězství pak pojistil dvěma brankami John McAtee. Týden na to jedna z podkomisí FA rozhodla, že do dalšího kola postoupí kontumačně Horsham. Jako důvod uvedla porušení bodu 103 statutu Anglického poháru. Ten definuje, kteří hráči mohou nastoupit v případě odvetného zápasu FA Cupu. A právo vykládá jasně - do odvetného zápasu mohou zasáhnout jen hráči, kteří byli v prvním zápase zapsáni na soupisce týmu. Ukázalo se, že Barnsley pravidlo nedodrželo a do jeho sestavy se dostal jeden nový hráč.

„Hráč nemohl zasáhnout do odvety, jelikož nebyl předtím řádně zaregistrován“ uvádí FA ve svém komuniké, aniž by specifikovala, o kterého hráče se jedná. Spekuluje se, že jde o Aidena Marshe, který se asistencí přičinil o výhru svého týmu. V prvním zápase byl Marsh na hostování v Yorku.

„Barnsley se přiznalo k porušení pravidel a přijalo trest. Členové komise se usnesli vyřadit klub z tohoto ročníku FA Cupu a přidělit kontumační postup do 2. kola Horshamu,“ píše se dále v komuniké. V dalším kole se Horsham utká s týmem ze stejného patra anglického fotbalu Suttonem United.

Management samotného Barnsley se k chybě přiznal a oficiálně se omluvil svým fanouškům. „Klub spolupracoval s FA a akceptoval jejich rozhodnutí. Chtěli bychom se omluvit všem našim fanouškům, hráčům i personálu za tu politováníhodnou chybu. Chyba, i když byla samozřejmě nezáměrná, je výrazně pod standardem fungování, který jsme si v klubu určili. Zareagovali jsme novými interními předpisy tak, abychom podobným věcem v budoucnu zamezili,“ píše se v oficiální zprávě klubu.

Barnsley už tak bude pokračovat pouze ve svém snažení o postup do druhé anglické ligy. Další zápas je na pořadu 25. listopadu v 16.00 proti Lincoln City.

Reklama

Související témata:
Barnsley FC
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.