Hlavní obsah

Courtois znovu penaltovým mágem. Ale takhle to dál nejde, láteřil belgický gólman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2022 čelil zatím devíti penaltám - a pět zlikvidoval. Tušíte správně, za touhle skvělou bilancí se skrývá Thibaut Courtois. Slavný čahoun ve středu večer na mistrovství světa vychytal natěšeného nováčka Kanadu a pomohl Belgii k první (a hodně vydřené) výhře. „Jsme za ni rádi, ale musíme přidat,“ zavelel Courtois.

Sestřih utkání MS Belgie - KanadaVideo: Česká televize

 
Článek

Pro belgickou partu hvězd je to v Kataru buď, anebo. Zajímavá generace, která pořád čeká na velký triumf, má zřejmě poslední šanci na to, aby se pozlatila. V porovnání s nadšenou Kanadou působila utahaně, přesto dokázala vyhrát. „Máme tři body, ale to je to nejlepší, co se dá o tomhle zápase říct," trefně to shrnul Courtois před televizní kamerou.

„Byl klidný a jistý ve chvílích, kdy ho tým nejvíc potřeboval," poklonil se na webu BBC bývalý belgický kapitán Vincent Kompany svému někdejšímu parťákovi.

Fanoušky na sociálních sítích překvapilo, že cenu pro muže zápasu dostal belgický záložník Kevin De Bruyne: pro ně byl hrdinou číslo jedna Courtois. Zkraje večera lapil penaltu, kterou mizerně kopl Alphonso Davies, a pak i pár kanadských tutovek. Připomínal sám sebe z letošního finále Ligy mistrů, kdy v dresu Realu Madrid vymazal všechny střelce Liverpoolu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Útočník Kanady Tajon Buchanan neproměnil šanci proti BelgiiVideo: Česká televize

„Klíčová byla chycená penalta, od ní jsme se mohli odrazit. Ale stejně jsme byli dál pod tlakem, takhle už hrát nemůžeme," poznamenal Courtois.

„Thibaut nás udržel ve hře. Naprosto upřímně, Kanada byla lepší než my: věděla, co chce hrát, a na šampionát přijela správně hladová," chválil soupeře belgický trenér Roberto Martínez.

Kanada se vrátila na MS po 36 letech, a nebyl to špatný comeback. Proti Belgii stihla dvaadvacet střel, přesto zůstala na nule. Pro srovnání: Španělé pár hodin předtím proti Kostarice sedmnáct střel proměnili v sedm gólů. „Mohli jsme vést svoji skupinu, ovšem i po porážce jsem na svoje hráče pyšný," vzkázal kanadský kouč John Herdman. „Pokud tenhle výkon zopakujeme i proti Chorvatsku, nebudeme bez šance."

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Belgický gólman Thibaut Courtois zneškodnil pokutový kop Alphonsa DavieseVideo: Česká televize

Reklama