Hlavní obsah

Děsivé déjà vu. Úder do hlavy a okamžitá resuscitace. Jsme s tebou, vzkazuje klub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ten moment zůstane v myslích nejen fotbalových fanoušků navždy. Dánský fotbalista Christian Eriksen během duelu mistrovství Evropy s Finskem v roce 2021 zkolaboval a musel být přímo na hřišti resuscitován. Smutné déjà vu se všem příznivcům vybavilo při záběrech na brankáře Waalwijku během sobotního zápasu proti Ajaxu. Etienne Vaessen byl po srážce s protihráčem, stejně jako dánský fotbalista, resuscitován. Naštěstí i v tomto případě skončilo vše tím nejlepším možným způsobem.

Foto: Profimedia.cz

Etienne Vaessen utrpěl zástavu srdce.

Článek

Stejné kulisy, stejné chvíle hrůzy, stejně napětí i slzy v očích hráčů i fanoušků. Fotbalisté a lékaři kolem ležícího spoluhráče roztahují deky či fólie a záchranáři provádějí resuscitaci.

Takový děsivý obrázek se naskytl fotbalistům, fanouškům i divákům u televizních obrazovek, kteří sledovali sobotní duel nejvyšší nizozemské soutěže mezi Waalwijkem a Ajaxem.

Moment, který prakticky přesně kopíroval zmiňovanou událost z roku 2021 mezi Dánskem a Finskem, při které Christian Eriksen bojoval o život. Jednatřicetiletý fotbalista děsivé chvíle přečkal, a dokonce se vrátil do vrcholového fotbalu, když v současné době obléká dres Manchesteru United.

Zatímco Eriksen se na trávník zhroutil bez cizího zavinění, gólman Vaessen ztratil vědomí poté, co vyběhl na malé vápno proti míči, který si útočník Ajaxu Brian Brobbey předkopl příliš dopředu. Při střetu ho Brobbey zasáhl plnou silou do hlavy.

Nejhorší obavy však naštěstí brzy mírnil manažer klubu Frank van Moosselveld. „Když ho odnášeli ze hřiště, byl Etienne zase při vědomí, ale nevěděl, kde je. Velká poklona lékařům, kteří okamžitě zahájili resuscitaci. Pro lidi okolo to byl šok, protože si hned myslíte, že jde o problém se srdcem. Teď to tak nevypadá.“

Hráči obou týmů se dohodli, že v utkání pokračovat nebudou, zápas byl ukončen za stavu 3:2 pro Ajax.

I další zprávy o zdravotním stavu Vaessena naštěstí dávají důvod k optimismu. „Etienne má za sebou klidnou noc a pokračuje v léčbě. Věříme, se se brzy vrátí mezi nás. Prosíme veřejnost, aby měli trpělivost a dali mu i jeho rodině dostatek soukromí a času na odpočinek. Přejeme Etiennovi hodně síly,“ píše klub na sociálních sítích.

Se slovy podpory přispěchali i zástupci slavného Ajaxu. „Tohle je mnohem více než fotbal. Modlíme se za tebe, ať jsi brzy v pořádku,“ napsal klub na sociální síti X.

Vaessen mohl již v neděli večer opustit nemocnici. O jeho propuštění do domácího ošetřování informoval v rozhovoru pro televizní stanici NOS kapitán týmu Michiel Kramer.

„Všechno vypadá dobře,“ řekl Kramer s tím, že vyšetření neodhalilo žádné krvácení do mozku. Vedení Waalwijku rovněž potvrdilo, že se Vaessenův stav zlepšil, nemá žádné potíže a bude se dál zotavovat doma.

Reklama

Související témata: