Hlavní obsah

Užitečná novinka. Jednadvacítka před cestou na EURO trénovala první pomoc, i kvůli Eriksenovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stabilizovaná poloha. Masáž srdce. Umělé dýchání. Naštěstí nešlo o život, všechno bylo jen jako. Bez paniky a bez nervů. Součástí přípravy fotbalové jednadvacítky na blížící se EURO byl kurz první pomoci, tým trenéra Jana Suchopárka ho absolvoval na soustředění v pražských Benicích. „Užitečná věc,“ ocenil stoper Tomáš Vlček. Kolaps dánského záložníka Christiana Eriksena z předloňského mistrovství Evropy je stále strašákem.

Foto: Pavel Jiřík, FAČR

Základy první pomoci si nacvičil i ofenzivní univerzál české jednadvacítky Vasil Kušej.

Článek

Nejdřív teorie, pak praxe. Jednadvacítka dostala školení od expertů a potom si na figurínách vyzkoušela, jak zachránit život. Dopoledne hráči, odpoledne přišla řada na realizační tým.

„Netušil jsem, že nás něco takového čeká, ale je jen dobře, když si takovým kurzem projdete. Nikdy nevíte, co se může stát. Snad to nikdy nebudeme potřebovat, ale vždycky je dobré být připravený," poznamenal Vlček.

Zdravotnický workshop je povinná novinka pro všechny účastníky šampionátu, UEFA s tím přišla i kvůli kolapsu dánského záložníka Christiana Eriksena na předloňském mistrovství Evropy. Život mu zachránil rychlý zásah spoluhráčů a zdravotníků. Eriksenův pohnutý příběh měl happy end, dnes hraje ve slavném Manchesteru United s chytrým defibrilátorem pod kůží.

„V situacích, kdy dojde ke kolapsu, je klíčové nezmatkovat a vědět, jak správně reagovat. Zavolat první pomoc a pak sám v případě potřeby poskytnout první pomoc," popsal pro web Fotbalové asociace lékař jednadvacítky Martin Mohyla

„Dozvěděl jsem se spoustu nových věcí. V reálu bych asi byl v daleko větším stresu než při nácviku, ale aspoň budu vědět, co mám dělat," řekl Vlček.

V pondělí už s parťáky vyrazí do Gruzie, start mistrovství Evropy se blíží. Češi začnou 22. června v Batumi proti Anglii, s kterou v kvalifikaci dvakrát prohráli. Ve skupině je čeká ještě Německo (25. června) a Izrael (28. června). Do čtvrtfinále postoupí dva nejlepší.

Reklama

Související témata: