Hlavní obsah

Devátý jarní pokus pro namočené Teplice. Moc dobře se mi neusíná, ale nevzdáváme to, říká Vachoušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patnáct týmů už ví, jak chutná jarní ligová výhra. Jen Teplice ne. Skláři se letos zmohli pouze na dvě remízy, před reprezentační pauzou nezabrala ani výměna trenéra. Jsou předposlední, na bezpečné pozice ztrácejí čtyři body. Bude po víkendovém restartu líp? „Uděláme pro to maximum,“ slibuje teplický sportovní ředitel Štěpán Vachoušek.

Foto: Jan Tauber, FAČR

Teplický sportovní ředitel Štěpán Vachoušek (zcela vpravo) si zpestřil reprezentační pauzu v Síni slávy FAČR, kde s Tomášem Hübschmanem a Petrem Čechem pokřtil hvězdu pro zlatou jednadvacítku z EURO 2002.

Článek

Každý den ve své garáži chodí kolem nóbl zdi. Zdobí ji dresy klubů, kterými prošel, i památné červené triko z finále EURO jednadvacítek 2002. S kapitánskou páskou na rukávu jako první zvedl nad hlavu trofej pro mistry Evropy. Sladké chvíle si připomněl minulý týden, když byla zlatá jednadvacítka uvedená do Síně slávy FAČR. Do fotbalové centrály na Strahově ho doprovodili Petr Čech s Tomášem Hübschmanem. „Bylo fajn se po čase znovu sejít a zavzpomínat," nostalgicky se usměje Vachoušek.

Teď má někdejší záložník znovu daleko všednější starosti, potřebuje probudit malátné Teplice. Během zápasů srdcového klubu nervózně posedává na tribuně, a když odchází, neusmívá se. Čekání na první jarní vítězství je nepříjemně dlouhé a v tabulce je níž už jen Zlín. „S klukama z jednadvacítky jsme si říkali, jak bylo skvělé hrát. Žádné starosti, žádné nervy. Jako hráč můžete spoustu věcí ovlivnit, ale jako funkcionář se už jen díváte," vykládá Vachoušek. „Poslední dobou se mi moc dobře neusíná, ale věřím, že se to brzy zlepší."

Devátý pokus na premiérovou jarní výhru budou mít Teplice v neděli doma s Hradcem Králové. „Nic nevzdáváme. Potřebovali bychom konečně urvat vítězství, které by kluky nakoplo," tuší Vachoušek.

Vítězství mohlo vyjít už při nedávné premiéře kouče Zdenka Frťaly, jenž zkraje března vystřídal odvolaného Jiřího Jarošíka. Triumf nad Brnem byl hodně blízko, jenže v 96. minutě přišla penalta a remízový úder. „Byl jsem z toho špatný. Penaltě podle mě předcházel zákrok na našeho Urbance, ke kterému se rozhodčí nevrátil," poznamená Vachoušek. „Škoda, po výhře by si kluci začali víc věřit."

Žlutomodrou partu zatím drží ve hře vyrovnaná tabulka, nic není ztracené. Do konce základní části by se teoreticky dal stihnout i posun do střední části tabulky, manko na desáté Budějovice činí sedm bodů. „Pořád věřím, že se zvládneme dostat z nejhoršího. Stačí pár výher a jste výš, vždyť jsme mohli porazit i Slavii," připomene Vachoušek.

Třeba Teplice vytáhne z bryndy jeho devatenáctiletý syn Tadeáš, jenž si na jaře vychutnal první dva ligové góly. „Naskočil do toho kolotoče velmi dobře. Šel po dost trnité cestě, ale zvládl to," chválí táta Vachoušek. „Zápasy o záchranu ho posílí, na druhou stranu mladší kluci si to tolik nepřipouštějí. Každopádně Tadeáš je zocelený už ode mě, nešetřil jsem ho. O to víc je teď připravený na velký fotbal a pevně doufám, že z něj může vyrůst zajímavý hráč."

Reklama