Hlavní obsah

Dinamo, Astana, Ballkani. Víme, do čeho jdeme, říkají v Plzni před Konferenční ligou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třemi letními předkoly prošla bez porážky a teď vyhlíží podzim v Konferenční lize. Fotbalovou Plzeň los nasměroval do nepříliš atraktivní skupiny s Dinamem Záhřeb, Astanou a Ballkani. „Cílem je postup,“ vzkázal přes klubový web útočník Tomáš Chorý. Mimochodem, Plzeň ochutná Konferenční ligu poprvé. Loni se dostala do Ligy mistrů, kde ve společnosti Bayernu Mnichov, Interu Milán a Barcelony neuhrála ani bod.

Marek Bakoš o losu Plzně v Konferenční lizeVideo: FC Viktoria Plzeň

 
Článek

Pikantní detail: Plzeň narazí na dva soupeře, se kterými mají čerstvé zkušenosti další české kluby. Dinamo ve čtvrtém předkole Evropské ligy vypadlo se Spartou navzdory dvougólovému náskoku ze Záhřebu. „Pro nás je dobře, že se tenhle dvojzápas odehrál, aspoň budeme mít Dinamo víc nakoukané,“ ocenil stoper Robin Hranáč.

S letošním chorvatským mistrem hrála Plzeň už v zimě 2019 v prvním jarním kole Evropské ligy. Vzpomínáte? Ještě za časů trenéra Pavla Vrby doma zvítězila 2:1, jenže po porážce 0:3 v odvetě vypadla. „Snad to tentokrát dopadne lépe, je to pro nás výzva. I Sparta to po velkém boji s Dinamem zvládla,“ pravil asistent trenéra Marek Bakoš.

Ballkani potkala loni na podzim Slavia v Konferenční lize. Vršovický tým se proti outsiderovi nadřel, ovšem nakonec ho dvakrát porazil (doma 3:2, venku 1:0).

Sestřih fotbalového zápasu Konferenční ligy mezi Viktorií Plzeň a Tobolem KostanajVideo: O2 TV Sport

A ještě jedna ironie osudu: Viktorii čekají dva návraty do zemí, kde hrála už v létě. Ve druhém předkole vyřadila kosovskou Dritu – a na podzim vyzve zmíněné Ballkani. „S Dritou to nebylo snadné, ale jinak máme na Kosovo příjemné vzpomínky. Víme, do čeho jdeme. Snad se v Prištině zlepší trávník, aby se tam dal hrát fotbal,“ doufal Bakoš.

Ve čtvrtém předkole Plzeň přešla přes kazachstánský Tobol Kostanaj – a za několik týdnů vyrazí do Astany. „Čekají nás jiní soupeři než v létě, ale zase poletíme do známého prostředí. I tak se budeme muset poctivě připravit,“ zdůraznil útočník Chorý.

Z českých týmů na Astanu naposledy narazil Jablonec, před pěti lety v Evropské lize uhrál domácí remízu 1:1 a v Kazachstánu padl 1:2. O rok dřív Astanu nedokázali porazit ani slávisté, i kvůli tomu musel z Edenu odejít dnešní reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý. „Astana má taky dost zkušeností s Evropou, takže to nebude jednoduché. Navíc nás znovu čeká dlouhá cesta,“ připomněl asistent Bakoš. „Na podzim v pohárech se těšíme a věříme, že budeme úspěšní. Chtěli bychom postoupit.“

  0 : 1 Teplice - Hradec Králové 0 : 1 90. min Živě
20240519T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice
Hradec Králové
  Pardubice - Karviná dnes 17 : 00
20240519T17 : 00:00+0200
Pardubice vs. Karviná
Pardubice vs. Karviná
Pardubice
Karviná
  Č. Budějovice - Jablonec dnes 17 : 00
20240519T17 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice
Jablonec
  Zlín - Bohemians dnes 17 : 00
20240519T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Bohemians
Zlín vs. Bohemians
Zlín
Bohemians
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.