Hlavní obsah

Dusno s Neymarem a premiéra ve Wembley. Brazílie má trenéra s pověstí buldoka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pelého syn Edinho nedávno prohlásil: „Táta by byl smutný. Brazilský fotbal je v krizi.“ Těžko s tím polemizovat. Kolem pozice šéfa svazu Ednalda Rodriguese se vedly dlouhé soudní tahanice a pak tu jsou mizerné výsledky reprezentace, která čtyřikrát za sebou nevyhrála. Do toho přichází nástup nového trenéra. Zajímá vás, kdo je Dorival Júnior?

Foto: Marcello Zambrana

Dorival Júnior míří do křesla trenéra brazilské reprezentace.

Článek

Loni v létě si bossové brazilského fotbalu vysnili tenhle scénář: před Copa América 2024 se koučem národního týmu stane Carlo Ancelotti. Jenže prošedivělý Ital s buclatou tváří koncem loňského roku podepsal novou smlouvu se slavným Realem Madrid, který o odchodu trenérského mága nechce ani slyšet.

Fernando Diniz od začátku platil za provizorium, stejně jako jeho předchůdce Ramon Menezes. Pod zaskakujícími trenéry se Brazilcům nedařilo, zpackali i začátek kvalifikace na mistrovství světa. Parta v kanárkových dresech je po prvních šesti zápasech v jihoamerické skupině šestá, což je poslední pozice zaručující přímý postup. Mimochodem, zatím poslední výhra má datum 12. září 2023. Následovala jedna remíza a tři porážky. Už chápete, proč jindy roztančená země znervózněla?

Teď je řada na muži jménem Dorival Silvestre Júnior, jenž se na svět dívá skrz kulaté brýle a v dubnu mu bude dvaašedesát. Zkušeností má fůru, trénuje přes 20 let a prošel známé brazilské adresy. Atlético Mineiro, Athletico Paranaense, Internacional, Vasco da Gama, Fluminense, Palmeiras… Možná by bylo rychlejší vyjmenovat kluby, v kterých nepůsobil.

Předloni s Flamengem vyhrál prestižní Pohár osvoboditelů a úspěchy měl i v Sao Paulu, které o víkendu propálilo jeho posun k reprezentaci. Do žhavého křesla, které je v Brazílii sledovanější ještě víc než prezidentský úřad. „Splnil se mi sen. Děkuju klubu i fanouškům za jejich lásku,“ vyznal se někdejší defenzivní záložník s pověstí buldoka.

Před pěti roky se dostal z rakoviny prostaty a kdysi v Santosu neměl problém škrtnout ze sestavy vzpurného teenagera Neymara. Došlo to tak daleko, že si vedení muselo vybrat: 18letý talent, nebo trenér? Odnesl to kouč, jemuž nepomohly ani dvě trofeje v jednom roce.

Ti dva se můžou brzy potkat znovu, byť se nejen v Brazílii mluví o tom, že Neymar loňským přestupem do Saúdské Arábie víceméně rezignoval na reprezentační ambice. Navíc je teď zraněný, a dost možná bude muset vynechat i březnový přátelák s Anglií v mytickém Wembley. Právě tam bude mít Dorival Júnior premiéru. Jaká bude?

Reklama