Hlavní obsah

Aršavin velebí Hiddinka, Van der Sar si loučení představoval jinak

PRAHA

Zatímco jeden z nich si po sobotním čtvrtfinále vychutnával slastné pocity, ten druhý prožíval obrovské zklamání. Ruský forvard Andrej Aršavin svým výtečným výkonem korunovaným vstřelenou branku posunul sbornou mezi nejlepší čtyřku, Nizozemci se naopak s turnajem loučí. Pro jejich gólmana Edwina van der Sara navíc sobotní utkání bylo tím posledním v oranžovém dresu - již před turnajem totiž ohlásil konec reprezentační kariéry.

Článek

Když přišel Andrej Aršavin po zápase mezi novináře, dlouho nemohl najít ta správná slova, kterými by popsal, co po postupu do semifinále cítí. „Je to nádherné vítězství pro mě, pro Rusko a pro mou rodinu. Vůbec nevím, co mám teď říkat,“ zářil štěstím sedmadvacetiletý forvard, který kvůli disciplinárnímu trestu musel vynechat úvodní dva zápasy proti Španělsku a Řecku.

Do třetího utkání skupiny proti Švédsku ale vtrhl jako uragán. Jeden gól vstřelil sám, druhý pro své spoluhráče připravil a byl vyhlášen mužem zápasu. Navlas stejnou situaci pak okusil i ve čtvrtfinále proti Nizozemsku. „Abych byl upřímný, očekával jsem od nich (Nizozemců) víc. Myslel jsem, že budou hrát agresivněji. Ale vypadalo to, že ztratili dost energie,“ poukazuje Aršavin na to, že Rusové svého soupeře jasně předčili i v prodloužení.

Hlavní zásluhu na nečekaném úspěchu ale podle něj má kouč Guus Hiddink, který dokázal Rusy na své krajany výborně připravit. „Dokázal sestavit skvělý tým. Když nastupujete pod tak skvělým trenérem, hrajete úplně jiný fotbal,“ pochválil Hiddinka Aršavin, kterého nejspíš po skončení mistrovství jeho klub Zenit Petrohrad jen stěží udrží ve svém kádru i pro příští sezónu.

Van der Sara prohra hodně bolí

Velké zklamání naopak dolehlo na nizozemského brankáře Edwina van der Sara. Ten již před začátkem šampionátu ohlásil, že letošní akce je pro něj tou poslední v reprezentačním dresu. V utkání s Ruskem sice nastoupil ke svému šestnáctému zápasu na mistrovství Evropy, čímž vyrovnal rekord francouzského obránce Liliama Thurama, tento fakt ale přebila bolestivá prohra. „Vypracovali jsme si příliš málo šancí, soupeři jsme jich navíc dopřáli až mnoho. Rusové hráli velice dobře, my jsme naopak nedokázali navázat na výkony ze základní skupiny. Hodně to bolí,“ řekl Van der Sar.

„Zahrál jsem si čtvrtfinále, semifinále, ale to není dostačující. Vždycky se chcete dostat dál. Každé dva roky ale existuje jen jeden tým, který může turnaj vyhrát. Mně se to bohužel během mé reprezentační kariéry nepoštěstilo,“ bilancuje svou reprezentační kariéru sedmatřicetiletý gólman, který jedním dechem přiznává, že se mu po oranžovém dresu bude stýskat. „Takovéhle turnaje mi budou chybět nejvíce, přinášejí nejkrásnější zážitky.“

Svého gólmana litoval i trenér Marco van Basten, který nizozemskou reprezentaci rovněž opouští. Od příští sezóny totiž usedne na lavičku Ajaxu Amsterodam. „Edwina mi je líto. Doufal jsem, že mu přichystáme krásné vyvrcholení jeho reprezentační kariéry. Zasloužil si EURO vyhrát.“

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.