Hlavní obsah

Hiddinkovo kouzlo účinkuje i v ruském týmu

INNSBRUCK

Pokud toužíte po velkém úspěchu, angažujte fotbalového kouče Guuse Hiddinka. Kam zkušený nizozemský stratég přijde, tam sklízí vavříny. Na velkém turnaji počtvrté za sebou postoupil do vyřazovací fáze a pokaždé to bylo s jiným týmem. Na letošním evropském šampionátu zazářil s ruským výběrem.

Článek

Hiddink si nevídanou bilancí vydobyl velký respekt. V roli kouče se představil na čtyřech velkých akcích a pokaždé postoupil ze skupiny. Před deseti lety došel s Nizozemskem až do semifinále mistrovství světa a o čtyři roky později umístění zopakoval na turnaji v Asii. Skvělé výkony s Koreou mu v pořadatelské zemi vynesly pozici národního hrdiny.

Na dalším MS už vedl Austrálii, která na finálový turnaj zavítala poprvé od roku 1974. I s ní však dokázal Hiddink překročit práh základní skupiny a mnoho nechybělo, aby odstranil z cesty pozdější světové šampiony Italy. A teď si ostřílený Nizozemec podmanil Rusy, s nimiž poprvé od rozpadu Sovětského svazu postoupil do čtvrtfinále Eura.

O analýzu se pokusil Pavljučenko

Trenérovo kouzlo, jak z nenápadných týmů vytvořit překvapení šampionátů, se pokusil poodhalit kanonýr Roman Pavljučenko. Jako příklad mu posloužila vysoká porážka z úvodního zápasu ve skupině se Španěly, po níž se ruské naděje na úspěch povážlivě snížily.

"Guus si s každým z nás vážně promluvil. Přesně ví, co je s mužstvem potřeba udělat. Nekřičel na nás, ale spíš se nás snažil pozitivně vyhecovat. Předzápasovou řečí nás inspiroval k výhře nad Řeckem," přiblížil Pavljučenko.

"Trenér vyžaduje disciplínu, ale není to žádný despota. Ke všem je spravedlivý a hlavně se umí skvěle rozhodovat," doplnil na adresu mistrného stratéga útočník Andrej Aršavin z Petrohradu.

Před mistrovstvím byl Hiddink kritizován

Přitom když Hiddink po mistrovství v Německu přebíral tým, dočkal se od některých ruských trenérů a odborníků kritických slov. V kvalifikaci však jeho svěřenci uspěli na úkor favorizované Anglie a herní vzrůst potvrdili i na probíhajícím Euru.

"Už teď je to úspěch. Když se podíváte, čím si Rusko muselo projít, když se podíváte na žebříček FIFA a UEFA před jedním dvěma lety, tak je jasné, že jdeme nahoru," pochvaloval si Hiddink.

Hiddink doufá ve zlepšení systému v Rusku

Rusové podle něj mohou v blízké budoucnosti natrvalo proniknout mezi absolutní evropskou špičku. "Myslím, že tenhle tým udělal obrovský pokrok, začal předvádět dospělý fotbal. Největším úspěchem by bylo, kdybychom současný úspěch využili k celkovému zlepšení systému v národním mužstvu, k většímu zapojení mladých hráčů a k jejich výchově moderními metodami. Pak se tahle velká země stane jedním z elitních týmů v Evropě," mínil ostřílený Nizozemec.

Zadělat na bohatá léta si Rusové mohou v sobotu, kdy se ve čtvrtfinále Eura pokusí zaskočit favorizované Nizozemce. "Už jsme dosáhli svého cíle, který nebyl jednoduchý, ale nejsme tím uspokojeni. Chci, aby se ruský fotbal a ruský tým krůček po krůčku zlepšoval. A nyní před jedním takovým krůčkem stojíme," dodal kouč, který má u ruské reprezentace smlouvu do roku 2010.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.