Hlavní obsah

Kouč Rusů Hiddink: Nizozemce jsme ve všech směrech přehráli

PRAHA

Zatímco trenér Rusů Guus Hiddink měl po sobotní výhře svého týmu proti Nizozemsku ve čtvrtfinále fotbalového ME pro svůj tým jen slova chvály, kouč Nizozemců Marco van Basten se musel před výkonem soupeře po prohře 1:3 v prodloužení sklonit. „Rusko hrálo mnohem lépe než my a zasloužilo si vyhrát,“ nehledal výmluvy pro server goal.com po prohraném zápase Van Basten.

Článek

Na stadiónu v Basileji se vše podstatné začalo dít až ve druhé půli. Skóre zápasu otevřel 11 minut po změně stran Rus Pavljučenko. Nizozemci si vybrali svůj velký kus štěstí až čtyři minuty před koncem zápasu. To se podařilo poslat utkání do prodloužení kanonýrovi Tulipánů Van Nistelrooijovi. O postupu Ruska mezi čtyři nejlepší mužstva šampionátu rozhodli poté v prodloužení Torbinskij a Aršavin.

„Na hru Nizozemska zareagovali moji hráči velice dobře, nechtěli čekat na to, co udělá soupeř, oni chtěli vstřelit vítězný gól,“ chválil po utkání své svěřence nizozemský kouč na lavičce Ruska Guus Hiddink. „Chtěli jsme tímto způsobem uspět proti soupeři, kterého obyčejně po stránce taktické, technické a fyzické nepřehrajete. Podle mě jsme byli ve všech těchto třech oblastech lepší,“ řekl pro server goal.com spokojený Hiddink.

V táboře do té doby neporažených Nizozemců panovala pochmurnější nálada. „Nehráli jsme tak jak jsme měli, vůbec jsme se nedostali do utkání,“ lamentoval po prohře Van Basten. Normálně bychom se měli předvést v lepší formě než Rusové, to jsme ovšem bohužel neviděli. Rusko hrálo mnohem lépe než my a zasloužilo si vyhrát,“ uznal Van Basten, jenž po šampionátu u nizozemského národního mužstva končí a usedne na lavičku Ajaxu Amsterodam.

„Mohu žít s neoddiskutovatelným faktem, že jejich celek byl lepší než náš. V základní skupině jsme sice dokázali předvést parádní momenty v naší hře, proti Rusku se nám to už bohužel nepovedlo,“ zakončil své hodnocení Van Basten, jenž mohl být prvním, kdo by evropský šampionát dokázal vyhrát jako hráč i trenér, pakliže by s Nizozemskem letos na turnaji triumfoval. Třiačtyřicetiletý kouč totiž na Euru 1988 svým parádním gólem do sítě Sovětského svazu získal pro Nizozemsko titul jako hráč.

Rusové budou nyní čekat na výsledek nedělního večerního utkání, v němž změří síly Španělé s Italy. Španělský výběr je považován za favorita, i když se celek z Apeninského poloostrova po svém nevydařeném začátku na šampionátu svými výkony stále zvedá.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.