Hlavní obsah

Lafata: Lepší je sestřelit Wales než srnce nebo divočáka

Pohádku o Davidu Lafatovi stvořil během několika málo minut sobotního večera v Teplicích sám fotbalový život. Jablonecký útočník vzal do svých rukou osud kvalifikačního utkání s Walesem a s 'nedvědovskou' jedenáctkou na zádech vstřelil oba góly českého týmu. "Když jsem šel na plac, nebyl na nějakou trému čas," říká reprezentační novic v rozhovoru pro Právo.

Článek

Jak se cítí nový reprezentační hrdina? Je to nádhera. Nesnilo se mi o tom ani v nejkrásnějším snu.

Kdy byla větší euforie? Po prvním, nebo druhém gólu?Pořád tomu ještě nevěřím. Všechno se seběhlo hrozně rychle. Asi mi dojde později, že jsem se dostal do nároďáku a při prvním startu dal dva góly.

Nebál jste se při druhém gólu, že to někdo stihne z branky vykopnout? Balón se točil na opačnou stranu, než byl brankář. Jen jsem se modlil, aby zapadl do branky. Měl jsem štěstí, ale to asi potřebuje každý, ne?

Jaké pokyny vám dával před příchodem na trávník trenér? Abych dal gól... A že mám navázat na práci Marka Kuliče. Říkal mi i nějaké věci ohledně standardních situací.

Tušil jste, že se dostanete na hřiště? Když jsem jel na sraz, čekal jsem, že si půjdu sednout na tribunu. Ale když jsem se rozcvičoval u postranní čáry, řekli mi, že se mám připravit. Marek Kulič toho oběhal strašně moc. Dalo se čekat, že ho trenér v závěru stáhne.

Byl jste hodně nervózní? Před takovou diváckou kulisou jsem ještě nehrál. Před výkopem na mě nervozita padla, ale když jsem šel na plac, nebyl na nějakou trému čas.

A první dotek s míčem znamenal gól. Je to jako v pohádce. Vůbec jsem nevěděl, kam mám radostí běžet. Honza Koller mě povalil na zem, pak přiběhli ostatní. Měl jsem strašnou radost.

Jenže Wales stihl vyrovnat. Nepropadli jste trochu skepsi? Myslím, že ne. Po tom gólu šel Tomáš Rosický s balónem na půlku a všechny hecoval, že to ještě otočíme. Nakonec se to povedlo.

Co vám dá autor vlastního gólu Martin Jiránek za to, že jste ho zachránil? Je to práce celého mužstva, nejen moje. Co by mi dával? Já dal góly, ale vyhrál celý mančaft.

Myslíte, že byste se teď mohl stát žolíkem, jako byl Milan Baroš, když se začal prosazovat v áčku? Chodilo to tak, že šel na hřiště ve druhém poločase a pak rozhodoval utkání... Já nevím. Jsem teď moc rád, že jsem dostal šanci vůbec na nároďák jet. Pořád zůstávám na zemi.

Co byste dělal, kdybyste nebyl nominován? V sobotu bychom v Jablonci měli volno. Tak bych asi šel do lesa. Odreagovat se, sednout si na posed.

Jsou sobotní góly vašimi nejcennějšími trefami i s těmi loveckými?Určitě. Je lepší sestřelit Wales než srnce nebo divočáka. Na tu velkou mysliveckou trefu mám dost času po kariéře.

Kdo vám přijel do Teplic držet palce z blízkých? Rodiče, strejda, akorát manželka zůstala doma. Byla v Českých Budějovicích, druhý den musela do Jablonce, tak si to snad vychutnala aspoň u televize.

Uvědomil jste si, že jste oblékl dres s číslem 11, které nosil Pavel Nedvěd? Někdo mi to řekl v kabině, blesklo mi to hlavou. Ale Pavel Nedvěd byl jen jeden.

Reklama