Hlavní obsah

Petr Čech se brání: My byli týmem, vždy ale vyhrával jedině Košťál

PRAHA

Mlčel, nevyjadřoval se, dění kolem národního mužstva nikdy nekomentoval. Natož aby glosoval to, co se v reprezentaci dělo a děje. I proto byl a je Panem Dokonalým. Mr. Perfect, jak také gólmanovi národního týmu a londýnské Chelsea Petru Čechovi říkají. A když bylo zapotřebí a nějakou prekérní situaci bylo třeba vysvětlit a zachránit, vystupoval jako mluvčí týmu a celé české reprezentace, neboť fotbalový národ mu bezmezně věří. Což byla třeba kauza bouřlivé noci v apartmá číslo 433 v hotelu Praha loni v březnu po kvalifikační prohře s Německem. Teď ovšem Petr Čech promluvil.

Článek

Musel promluvit. Na tvrzení exmanažera české reprezentace a místopředsedy fotbalového svazu Vlastimila Košťála, jenž ho v rozhovoru pro deník Sport označil za viníka porážky s Tureckem a příčinu předčasného vyřazení  české reprezentace už v základní skupině na EURO, musel Petr Čech reagovat.

Jedině on pořád vyhrával

„Z mnoha jeho slov jsem došel k přesvědčení, že za celé ty roky je právě on jediným člověkem v týmu, který jen vyhrával a nezažil žádnou porážku ... Když se vyhraje a postoupí - je to jeho úspěch! Ale při porážce zní jeho odpověď pro mě naprosto nelogicky: „Organizace byla díky mně skvělá, bohužel na hřišti jsem nebyl. Moje odpovědnost za neúspěch je jen jakási politická...“ Proč tedy mluví o úspěších na hřišti jako o svých, když přitom na hřišti nebyl, a v případě neúspěchů mluví alibisticky pouze o jakési politické odpovědnosti? Tomuto rozporu upřímně řečeno nerozumím,“ reagoval Petr Čech na Košťálovy výroky.

My hráči jsme týmem byli

Odmítá však, že by šlo o jeho osobní odvetu nebo snad o atak na reprezentačního exmanažera za to, že na něho Košťál ukázal jako na viníka vyřazení české reprezentace už ve skupině.

„Odpovědnosti se nezříkám a chybu, která v zápase s Turky sehrála velikou roli, jsem po utkání okamžitě přiznal. A nikdy ji nebudu popírat. Kdo někdy ve sportu zažil podobné zaváhání, ví, jak těžké chvíle člověk po zápase prožívá ... O to více mě potěšila spousta povzbudivých slov od všech spoluhráčů. Ti ve své bezprostřední reakci jasně ukázali, že jsme byli na Euro opravdu jeden tým,“ přiznává Petr Čech na svých oficiálních stránkách a přidává: „Vždycky jsem si myslel, že fotbal je týmová hra, při které spolu drží nejen hráči a realizační tým, ale i všichni ostatní, kteří se o tým starají či mají menší nebo větší odpovědnost za jeho organizaci. Všichni jsou přece v ten okamžik na stejné lodi, která vyráží vstříc bojům o vítězství...“

Raději nás hodí přes palubu

Z Koštálových výroků ale podobný pocit nemá. „Na adresu nyní již bývalého manažera reprezentace a jeho výkonů mimo hřiště se nikdo z nás, hráčů, nikdy veřejně nevyjádřil. Jsme přece jeden tým, a ctíme společně zásadu, že to, co je uvnitř týmu, neventilujeme ven a na veřejnosti se vzájemně nenapadáme. Sice to může znít jako fráze, ale v národním týmu jsme vždy táhli za jeden provaz. Proto jsme také dosáhli úspěchu v podobě postupu na tři závěrečné turnaje v řadě,“

Petr Čech se nemohl vyhnout zamyšlení nejen nad Košťálem, ale i nad vedením celého českého fotbalu. Pro něho to týmoví hráči rozhodně nejsou!

„Skutečně mě moc mrzí, že někteří lidé ve vedení našeho fotbalu jimi nejsou. Ve chvíli, kdy se nám tolik nedaří, prostě nejsou těmi, kteří by se za tým postavili a podrželi ho. Spíš to vypadá, že by nás před médii a fanoušky raději hodili přes palubu, jen aby se tak vyhnuli svojí zodpovědnosti. A to je pro mne velké zklamání,“ přiznává Petr Čech.

Proč se k reprezentaci nikdo nehrne?

Fotbalovému národu předhazuje Petr Čech ve své zpovědi ještě jedno závažné téma  k zamyšlení.

„Možná má slova napoví, proč zájemců o post reprezentačního trenéra je spíše méně než více. Nebo se pletu? Kdo ví! To ať už si každý přebere sám...“

Reklama

Související témata: