Hlavní obsah

Polský rodák Klose se na Euru pokusí góly pomoci Německu

PRAHA

Německý fotbalový útočník Miroslav Klose, nejlepší střelec mistrovství světa 2006, povede svůj tým za úspěchem na nadcházejícím evropském šampionátu v Rakousku a Švýcarsku. Poprvé si řekl o nominaci do německé reprezentace svými výkony v 1. FC Kaiserslautern, do této chvíle nastřádal devětadvacetiletý útočník v národním týmu 75 zápasů, ve kterých vstřelil 39 branek.

Článek

Miroslav Klose, ač reprezentant Německa, se narodil v polském městě Opole. Pochází ze sportovní rodiny, jeho matka reprezentovala Polsko v házené, jeho otec, bývalý fotbalista, působil během své aktivní kariéry v Polsku a Francii. Život v komunistickém Polsku Kloseho rodinu dohnal k emigraci, do Německa se dostali přes Francii.

Do velkého fotbalu nakoukl Klose v dresu 1. FC Kaiserslautern. Zde zažil polský rodák úspěchy jako na houpačce. V prvních 67 utkáních nastřílel úctyhodných 33 branek, v sezóně 2002/03 se ovšem Klose radoval ze vstřelené branky jen sedmkrát.

V roce 2004 následoval přestup do Werderu Brémy, kde se, nyní devětadvacetiletý útočník, zapsal nesmazatelným písmem. Během tří let strávených v bílo-zeleném dresu odehrál 89 zápasů v nichž vstřelil 53 gólů. V roce 2007 přišel toužebně očekávaný přestup do Bayernu Mnichov, kde v uplynulé sezóně nastřílel deset gólů.

K nejcennějším úspěchům německého forvarda patří vedle mistrovského titulu s Bayernem Mnichov z uplynulé sezóny také individuální úspěch z domácího mistrovství světa, kde se stal před dvěma lety s pěti vstřelenými brankami nejlepším střelcem turnaje. Z předešlého světového šampionátu, který v roce 2002 hostila Korea a Japonsko, si Klose odvezl stříbrnou medaili.

Reklama

Související témata: