Hlavní obsah

Skromný Hiddink: Jsem rád, že lidé oceňují moji práci

VÍDEŇ

Patří k největším trenérským hvězdám turnaje, ale je neustále skromný. Nizozemec Guus Hiddink dovedl ruské fotbalisty do semifinále mistrovství Evropy, přesto odmítá zásluhy za skvělý výsledek. Rusové postoupili mezi nejlepší čtyři týmy poprvé po rozpadu Sovětského svazu. „Doufám, že vše nebude hodnoceno jako můj úspěch. Jsem část týmu, moje osoba není důležitá,“ uvedl sympatický Hiddink.

Článek

Jednašedesátiletý trenér je mimořádně úspěšný, na velký turnaj dovedl už čtvrtou reprezentaci. S Nizozemci se probojoval do semifinále MS 1998, stejně se mu vedlo o čtyři roky později s Koreou. Hiddinkovi se podařilo na světový šampionát probojovat i s reprezentací Austrálie. „Nejprve potřebujete mít tým. Ten si sestavíte a pak můžete přemýšlet co dál,“ odmítá mimořádné zásluhy kouč.

Do Ruska přišel v dubnu 2006 poté, co s PSV Eindhoven získal Nizozemský pohár. A začal budovat mladý tým. Nyní sklízí plody své práce. „Naše výsledky jsou důležité pro ruský fotbal, který v poslední době oživl,“ uvedl Hiddink, jemuž bylo údajně nabídnuté ruské občanství. „Jsem rád, že lidi oceňují moji práci. To je vše, co k tomu mohu říct,“ řekl Nizozemec během předzápasové tiskové konferenci ve Vídni.

Lekce od Španělů

První zápas na mistrovství Rusům hrubě nevyšel, lekci jim udělili Španělé. S těmi se nyní utkají znovu a v semifinále mají možnost jim prohru 1:4 vrátit. „Byl to pro většinu hráčů první krok na velkém turnaji. Od toho zápasu jsme udělali velký pokrok a jsem na svůj tým hrdý. Španělsko hodně respektujeme, máme ale šanci po mnoha letech se dostat do finále a na zápas se těším,“ popsal své pocity Hiddink, který očekává dobrý a zajímavý zápas.

Skvělými výkony se na turnaji prezentují útočníci Pavljučenko a Aršavin a jak už to při velkých šampionátech bývá, okamžitě se o ně zajímají slavné velkokluby. „Každý turnaj potřebuje atraktivní týmy, které mají výjimečné hráče. On je jedním z nich. Lidi mají rádi mladé hráče, kteří se mohou stát vzorem. On se s popularitou umí velice dobře vyrovnat, zájem jeho výkony neovlivní,“ nemá strach o výkony Aršavina trenér. „Všichni pořád chtějí hrát fotbal a nenechají se rozhodit,“ dodal Hiddink.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.