Hlavní obsah

Aršavin: Čechům dvě hvězdy nestačí. Rusům jsou příkladem hokejisté

Varšava/Vratislav

Tiché demonstrace Poláků pod okny varšavského hotelu Bristol jsou na denním pořádku. Lidé sem přicházejí s hesly, která zvedají proti oknům, za nimiž bydlí ruští fotbalisté. Vyčítají jim především letecké neštěstí u Smolenska z roku 2010, při němž přišel o život jejich oblíbený prezident Lech Kaczyński a další představitelé země.

Foto: ČTK/AP

Trénink ruské reprezentace před utkáním s Českou republikou na EURO 2012

Článek

„Výprava na to oficiálně nereaguje. Demonstranti nejsou hluční, ale příjemné to nikomu není," řekl Právu ruský novinář, který si ale nepřál být jmenován. „U nás to je hodně přísné a nechci mít problémy," dodal omluvně.

"Někteří se tváří, že už vyhráli EURO"

Ve čtvrtek tým odletěl za klidem do Vratislavi k prvnímu zápasu. „Jsme tu kvůli fotbalu a soustředíme se na důležitý první zápas. Výhra nad Itálií 3:0 nám dodala optimismus, který musíme krotit, aby se hráči necítili ještě před šampionátem mistry Evropy," naznačil trenér Dick Advocaat povahovou vlastnost Rusů.

Jakmile porazí silného soupeře, dalšího papírově slabšího podcení. „Někteří naši hráči se tváří, jako by už EURO vyhráli," potvrdil ruský žurnalista. Snad i proto Nizozemec v ruských službách včera nečekaně vyřkl: „Řekl bych, že jsme outsideři..."

Proti opatrným slovům kouče přišel kontrast v podobě velkého sebevědomí kapitána Andreje Aršavina. „Znám dobře Rosického z Arsenalu, je to velmi kreativní záložník a Čech je fantastický brankář. Dvě hvězdy ale na všechno nestačí. My jsme přijeli postoupit ze skupiny a dojít co nejdál. První vítězný krok chceme udělat v pátek a věřím, že ho zvládneme," řekl jednoznačně.

Hokejisté příkladem

Ruští fotbalisté mají před sebou zářný příklad. „Naši hokejisté nám titulem mistrů světa hodili rukavici a je na nás, abychom ji zvedli," dodal Aršavin.

A pohled na sestavu Rusů očima jejich žurnalistů? „Vzhledem ke zdravotním problémům Akinfejeva půjde do branky Malafejev, před ním bude hrát Aňukov, v záloze defenzivní duo Širokov s Denisovem, který je v úžasné formě a skvěle tým diriguje. Otázkou je, jestli nastoupí Dzagojev, který byl zraněný, nebo Izmajlov. Síla týmu je v ofenzívě, takže v útoku téměř jistě bude sehrané petrohradské duo Aršavin a Keržakov," nabídl názor jeden z ruských novinářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.