Hlavní obsah

Bílek rozmetal tradici tajemných hradů, Rosický a spol. budou bydlet v centru

PRAHA

Jedna velká tradice padla. Jakmile se česká fotbalová reprezentace v posledních letech probojovala na mistrovství světa či Evropy, poručil si její bývalý trenér Karel Brückner ubytování v klidném a odlehlém prostředí. Češi si tak nejednou vysloužili pověst nejizolovanějšího týmu turnaje. A teď tohle – na EURO 2012 budou Rosický a spol. bydlet přímo v centru polské Vratislavi, hned u nádraží a hlavního náměstí!

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Český tým před odvetou baráže v černohorské Podgorici.

Článek

Neřeknou to úplně nahlas, obavy z mizerné polské infrastruktury a vyhlášených dopravních zácp a trablů však nakonec rozhodly.

Mít svůj klid a bydlet pěkně po brücknerovsku někde na samotě u lesa, jezera či golfového hřiště, to by se jistě i Michalu Bílkovi líbilo. Na kouči nároďáku bylo, aby ze tří variant vybral tu nejlepší adresu, z níž bude v červnu s týmem vyrážet k zápasům s Ruskem, Řeckem a domácím Polskem. Všechna tři utkání se odehrají ve Vratislavi, a tak nakonec Bílek ukázal na zdejší hotel Monopol. Je sice blízko nádraží a hlavního náměstí, vzdálenost 9 kilometrů od stadiónu a 3 kilometry od tréninkového centra by však měla být v polském dopravním chaosu velkou devízou.

Tradice samot a tajemných hradů každopádně končí. Za Brücknera něco nepředstavitelného, jak ostatně dokládají vzpomínky na poslední tři turnaje, které nároďák absolvoval.

Hotel Monopol ve Vratislavi, kde bude bydlet během evropského šampionátu česká fotbalová reprezentace.

Pro portugalský bronz z komplexu Penha Longa

Poučili se. Moc dobře si pamatovali, že evropský šampionát 2000 začal pro Čechy stížností hráčů na ubytování a postele v belgickém Knokke-Heistu. Pro EURO 2004 v Portugalsku tedy vedení vybralo uzavřený hotelový komplex Penha Longa za Lisabonem.

Bylo to ubytování do té doby nejnákladnější, získaný bronz však za to stál. „Peníze investované do ubytování jsou naprosto marginální ve srovnání s tím, co jsme na EURO vydělali,“ poukázal šéf reprezentace Vlastimil Košťál.

Přestože se mužstvo v základní skupině muselo dvakrát kodrcat tři hodiny autobusem do Aveira, byla volba hotelu jasná. Na „Dlouhou skálu“, jak v překladu zní sídlo, kam jezdívali odpočívat i portugalští králové, totiž měli zálusk také Švýcaři a Řekové. Češi byli rychlejší a připsali si první vítězství, i když jen v bitvě o dobrou postel.

Jak bydleli v Penha Longa
303 Rozehnal – Mareš, 403 Baroš – Šmicer, 406 Jiránek – Vachoušek, 407 Blažek – Grygera, 410 Plašil – Heinz, 411 Bolf – Galásek, 416 Týce – Kinský, 417 Ujfaluši – Jankulovski, 419 Koller, 420 Čech – Hübschman, 421 Nedvěd, 423 Poborský, 427 Rosický – Lokvenc.

„Rozhodly kvalitní tréninkové podmínky v blízké Sintře. Kdo totiž našel dobrý hotel, neměl poblíž odpovídající hřiště. A my máme obojí,“ pochvaloval si trenér Karel Brückner.

Součástí luxusního areálu bylo golfové hřiště, jedno z dvaatřiceti nejkvalitnějších na světě. K dispozici bylo také několik bazénů, tenisové kurty, posilovny.

Jedno překvapení na ostražitého milovníka klidu Brücknera však přece jen čekalo. V jednom křídle se totiž ubytovaly manželky anglických fotbalistů. V hotelu se tak promenovali třeba David a Victoria Beckhamovi. „Budu muset spoluhráče z Liverpoolu esemeskami vyhecovat. Napíšu, že jsme s jejich ženskými byli v sauně,“ laškoval Vladimír Šmicer.

Šampionát s Victorií Beckhamovou, i takové bylo pro české fotbalisty portugalské EURO 2004...foto: Reuters/Kai Pfaffenbach

Dokonalá izolace v hotelu Lindner u Westerburgu

Již v Portugalsku získali Češi neoficiální titul nejizolovanějšího týmu turnaje. Dva roky poté posunuli na vysněném mistrovství světa v Německu svoji uzavřenost ještě dál. „Váš trenér by nejraději zamkl hráče za plot a nikoho k nim nepustil,“ všiml si Roland Palmert, reportér německého Bildu.

Mužstvo se ubytovalo v hotelu Lindner ve Wiesensee u městečka Westerburg. Jenom se potvrdilo, že Brücknerovu ideálu nejlépe vyhovuje obdoba tajemného hradu v Karpatech. Hotel musí být ukrytý co nejdál od civilizace a na veřejnost se musí dostat co nejméně konkrétních informací...

V Německu to však už trochu přehnal. Manželky nesměly do hotelu hráčů ani na kafe. Útočník Lokvenc musel i během volného dne courat s příbuznými po okolí, další rodině vzkázali, ať za takových podmínek radši nejezdí vůbec. „My se o kluky celý rok staráme a pak ani nemůžeme na mistrovství světa přijet? To mi přijde sprosté!“ čílila se Ivana Nedvědová.

Ani samotný turnaj se Čechům nepovedl, skončili již v základní skupině.

Hotel Royal Vital Dorint v Seefeldufoto: www.dorintresorts.com

V Seefeldu jako doma, přesuny do nížin však tým vysály

EURO 2008 hostily Švýcarsko a Rakousko. Volba hotelu Dorint v Seefeldu tedy byla na první pohled logická. V rakouském horském středisku reprezentace navázala na několik soustředění, hráči se tu mohli cítit jako doma. Háček však byl v tom, že k zápasům museli Češi jednou do Basileje a dvakrát do Ženevy. A právě přelety a přesuny z vysoké nadmořské výšky do nížin podle některých expertů vysály mužstvo natolik, že ze základní skupiny znovu nedokázalo postoupit.

Jinak po domácím maléru v hotelu Praha byla reprezentace v Seefeldu zase o poznání bedlivěji střežená.

„Nemyslím si, že jsme izolovaní a uzavření. Když jsme někde s Chelsea, tak se nedostanete k hráčskému hotelu ani na kilometr,“ nesouhlasil brankář Petr Čech s poukazem na zvyklosti anglického velkoklubu.

Ochranka byla rozmístěna úplně všude a šéfoval jí pes Rex. Prý to byl ten ze známého rakouského seriálu...

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články