Hlavní obsah

Jste ostudy, vyčinil Poborský reprezentantům hned při nástupní řeči

dos, zpSport.cz

Výbuch v Norsku přinesl jednu změnu u fotbalové reprezentace. Nároďáku teď bude pomáhat i Karel Poborský, český rekordman v počtu mezistátních startů a člen výkonného výboru fotbalové asociace. Šéf českobudějovického klubu se před pár dny podrobil kvůli srdeční arytmii již druhému zákroku. Cítí se však lépe, právě včas, aby se ujal své nové role před sobotním klíčovým duelem kvalifikace EURO 2012 ve Skotsku.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Poborský na reprezentačním srazu

Článek

Začátkem minulého týdne jste ještě ležel v nemocnici. Jak se cítíte?

Dobře, mnohem lépe než po prvním zákroku a také mnohem lépe než před druhým. Doufám, že už to tak zůstane. A moc děkuji kardiu v Českých Budějovicích.

Jaký je teď váš úkol u národního týmu?

Nic velkého, nic malého. Převzít roli Ivana Haška, který byl dokonale obeznámen a své poznatky dokázal dnes a denně tlumočit výkonnému výboru. Jsem tedy prodlouženou rukou výkonného výboru. Vše samozřejmě směřuje k tomu, abychom se dostali do baráže, potažmo na šampionát.

Přesnou funkci ale nemáte.

Nejsem součástí realizačního týmu, ale 24 hodin denně mám přístup k týmu. Rád pomůžu, jak budu umět, pokud o to kdokoliv z realizačního týmu či hráčů bude mít zájem. Součástí mé role budou i individuální pohovory s hráči. Řada z nich jsou kamarádi, s nimiž jsem ještě hrál.

Budete mluvit trenérům do sestavy?

Ne, ta je výhradně v gesci Michala Bílka a manažera Vládi Šmicra, kteří mají podporu a důvěru výkonného výboru. Vyhovím jim, jen když oni sami budou ode mě něco chtít.

Proberete s mužstvem jeho mizerný výkon v nedávném přípravném duelu v Norsku?

Už jsem se o něm zmínil v rámci své nástupní řeči během pondělního oběda. Hráčům jsem připomněl, že to oni hazardují se svými jmény, osudy členů realizačního týmu a vlastně celého českého fotbalu. Když si to nepřiznají, bude to obrovská chyba a začátek konce... Cítím ale, že si to uvědomují. Situace po Norsku není tak dětinská, abychom mohli jen mávnout rukou a jít dál. Byla to velká ostuda, což ode mě hráči hned na úvod slyšeli.

V jakém psychickém rozpoložení jste nároďák zastihl?

Je příliš brzy na nějaké soudy. Hráči se sjeli z celé Evropy a v hlavě ještě mají své kluby. Myšlení se jim začne překlápět k reprezentaci až teď.

Říkáte, že realizační tým má důvěru výkonného výboru. Ale co když nároďák ve Skotsku neuspěje?

Je to asi nejdůležitější zápas v kvalifikaci. Realizační tým, jemuž po tomto cyklu končí smlouvy, si napíše vlastní hodnocení především tím, zda se nám podaří na EURO postoupit, nebo ne. Takže i pro něj je to klíčový zápas.

Reklama

Související témata: