Hlavní obsah

Museli by odpojit mozek mužstva, hledá Ujfaluši recept na Španěly

PRAHA

Obránce Tomáš Ujfaluši (33) sice hraje od léta za Galatasaray Istanbul, ale španělské reprezentanty zná velmi dobře. Tři roky se s nimi potkával v La Lize, když oblékal dres Atlétika Madrid. „Jen s Torresem jsem se nikdy na trávníku nepotkal,“ přiznal. Pro deník Právo a server Sport.cz. sestavil jedenáctku, která by mohla v pátek od 20.45 hodin, (ČT4) vyběhnout na Letné. O každém hráči řekl, kde jsou jeho přednosti a pokusil se najít i slabiny...

Foto: Milan Malíček, Právo

Těžko hledat u Španělů slabiny... Tomáš Ujfaluši to ví

Článek

„Španělé už mají postup jistý, ale rozhodně nepřijedou do Prahy prohrát. Trenér Del Bosque ale může udělat v sestavě změny a některé opory nechat na lavičce. Ale ono to je v konečném důsledku jedno. Variant má spoustu a v jakémkoliv složení budou velice silní. Tohle je tedy moje jedenáctka,“ řekl...

Jistota mezi tyčemi

Iker CASILLAS (Real Madrid). Jeden z nejlepších gólmanů na světě. Nemá vyložené slabiny. Možná tím, že chytá za obranou Realu nebo španělské reprezentace, nemá tolik práce a tudíž nejsou vidět. Má výborný reflex, čeká do poslední chvíle, co udělá střelec. Výjimečně špatně vyrazí míč, což se mu stalo v utkání s Vallecanem a dostal gól. Můžeme ho překvapit i z nějaké ojedinělé, ale dobře trefené střely, jako se to povedlo Jardovi Plašilovi v Granadě.

Střed obrany je pomalejší

Sergio RAMOS (Real Madrid). Ten se mi osobně jako fotbalista moc líbí. Ještě silnější, než na pravém okraji obrany je podle mne na stoperu, ale tam zatím spíš zaskakuje. Výborný je při standardkách před brankou soupeře, dává i poměrně hodně gólů. Má úžasnou kondici, je silný jeden na jednoho a hodně podporuje ofenzivu. Tím, jak často chodí dopředu, občas za ním vznikne prázdný prostor, když se nestihne při rychlém přenesení míče vrátit a nikdo za něj nezaskočí. Toho by se snad dalo využít.

Carles PUYOL a Gerard PIQUÉ (oba FC Barcelona). Oba byli v úvodu sezóny zranění a už jsou v pořádku, čehož podle mne trenér využije. Budu o nich mluvit jako o dvojici, protože se perfektně doplňují. Puyol spíš zůstává vzadu, je to vlčák, který hraje hodně do těla, předskakuje hráče. Nepouští se do věcí, které mu nejsou vlastní, a není v nich silný, jenže těch je málo. Piqué naopak podporuje ofenzivu a je silný i před brankou soupeře. Oba jsou silní v osobních soubojích. Portugalci ale Španěly ztrestali čtyřmi góly, protože ti dva hodně zůstávají vzadu sami, protože ostatní útočí. Nejsou to rychlíci, tady je určitá šance, protože my naopak rychlostní typy máme.

Álvaro ARBELOA (Real Madrid). Při neúčasti Capdevilly bude hrát na levém okraji nejspíš on. V klubu tam teď nastupoval. Je hodně platný pro tým, protože může hrát kdekoliv v obraně a je spolehlivý. Ničím nevyniká, ale nedělá chyby. Vždycky si odehraje to svoje, zase to není rychlostní typ. Pokud bude Ramos vyjíždět, on spíš zůstane vzadu. Podobný typ je zkušený Albiol z Realu Madrid, šanci může dostat i nováček Alba z Valencie.

Xavi je mozkem týmu

Při neúčasti Iniesty a Fábregase se nabízí spousta variant, ale podle mne základ bude tvořit Barcelona, takže...

Sergio BUSQUETS (FC Barcelona). Nenápadný, ale hrozně platný, silný v osobních soubojích, výborně si rozumí s Xavim. Neztrácí hlavu, když hrají na riziko, ale on neztrácí ani míč, naopak jich spoustu vybojuje, ale není rychlý.

XAVI Hernandéz (FC Barcelona). To je mozek španělského fotbalu. Je hrozně chytrý. Ví, kdy má míč podržet, kdy ho dávat z prvního doteku, jedinou přihrávkou překoná šest hráčů soupeře a na milimetr přesně najde za obranou Villu nebo jiného spoluhráče. Bere na sebe odpovědnost, hodně toho naběhá, je neustále v pohybu, perfektně si rozumí se spoluhráči, vyhoví si na hřišti s každým. Umí sám jít do zakončení nebo zahrát standardku. Slabiny? Tak to fakt nevím, je skoro nemožné tenhle mozek mužstva odpojit.

David SILVA (Manchester City). Když hraje Iniesta, on sedí. Ale vybral jsem ho i na úkor Xabi Alonsa, který jistí středovou řadu zezadu. Na Letné budou podle mne Španělé ofenzivně naladění. On je také tvořivý a dělá hru v Manchesteru, jako ji dělal ve Valencii. Má přehled a výbornou levačku, štírek, který rád chodí do zakončení, ale nedává tolik gólů.

Torres se možná na Letné chytí

Španělé hrávají rádi s více útočníky, z nichž dva bývají stažení. Hodně se prolínají se zálohou a doplňují je i krajní obránci.

PEDRO Rodriguez (FC Barcelona). I když tu jsou Mata, Cazorla nebo Negredo, podle mne přednost dostane on. Je sehraný hlavně s Xavim i ostatními borci z Barcelony. Je velice rychlý, chodí do brejků a umí perfektně zakončit pravou i levou. Dokáže se uvolnit jeden na jednoho. Platný je i při bránění.

Zleva bude hrát nejlepší střelec španělské reprezentace David VILLA (FC Barcelona), který nám dal oba góly v Granadě. Je hodně rychlý, pořád hraje na ofsajdové linii a z toho těží. Má skvělou kličku do hřiště, uvolní se jeden na jednoho, má fantastické zakončení, málokdy se mýlí. Moc nebrání, tedy nechodí tolik zpátky, ale okamžitě po ztrátě míče presuje. Když ho krajní obránce zaměstná, může mít problémy, ale hlavně ho nesmí pustit do zakončení, nebo nechat otočit s míčem.

Hrotový hráč je trošku rébus. Vsadím na Fernanda TORRESE (Chelsea). Sice se mu tolik střelecky nedaří, ale třeba proto mu dá kouč šanci, aby se chytil. Pořád je to velice rychlý hráč, i když tak třeba nevypadá, s fantastickým zakončením oběma nohama i hlavou. Umí se skvěle uvolnit, na třech metrech je za obráncem, který nemá šanci ho čistě zastavit. Podle mne je jen otázka času, kdy mu to tam zase začne padat. Možná to bude už v pátek. Torres je jediný ze Španělů, proti kterému jsem nikdy nehrál, ani v evropských pohárech, protože jednou jsem byl zraněný já a jednou on.

Úplně jiný typ je Llorente, další varianta. Robustní útočník, na rozdíl od Torrese nebo Villy silový typ, výborný ve vzduchu, ale také má skvělé zakončení. Na to, jak je velký, má výbornou kopací techniku. Trochu mi připomíná Luku Toniho v době největší slávy, když jsme spolu hráli ve Florencii.

Já vím, že jsem těch slabin Španělů moc neřekl, ale ony se fakt těžko hledají. Porazit je bude hrozně těžké. Nám by se muselo všechno pozitivní sejít a oni by museli mít vyloženě špatný den, ale ve fotbale je možné všechno, i když zázraky se dějí jen výjimečně..

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.