Hlavní obsah

A co dárky? žadonil Šural. Vždycky ušetří, teď poprvé slavil narozeniny s týmem

Pavel Dosadil (Kranzach)Sport.cz

Kulisa náramná, jen oslava nic moc. Málokdo může říci, že mu narozeniny vyšly na soustředění s fotbalovou reprezentací, navíc v Alpách a před evropským šampionátem ve Francii navrch. Sparťanskému záložníkovi Josefu Šuralovi bylo právě v pondělí 26 let. „Malá mi chtěla zazpívat Hodně štěstí, zdraví, ale nenaučila se slova pořádně, ještě je malinká,“ líčil Šural rodinnou pohodu na soustředění v rakouském Kranzachu.

Josef Šural o nominaci na ME a svých narozeninách.Video: Radek Malina (Kranzach), Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Narozeniny s fotbalem rodáka z Hustopečí až dosud míjely. „Touto dobou už většinou bývá po sezóně, aspoň nemusím nic nosit do kabiny a ušetřím. V reprezentaci se většinou slaví u večeře, donese se dort a zpívá se. Tady zatím nic nebylo, tak se nechám překvapit," ponoukal Josef Šural spoluhráče po pondělním obědě k očekávané akci.

Manželka Denisa s dcerkou Vanesou Alex něco chystaly. „Na dárky a pořádnou oslavu dojde až v Praze. Jsou teď na výletě v Salcburku, třeba mi něco přivezou," žadonil.

Na operaci nakonec nemusel

I v případě fotbalového oslavence platí, že největším dárkem je zdraví. Šural se v půlce dubna během derby v Ďolíčku zranil a sváděl boj s časem, aby se stihl dát do pořádku.

„Hrozilo, že můžu mít přetržený vaz v kotníku. Panovala obava, zda se mi neobnovilo staré zranění a nebudu muset na operaci. Nakonec to snad bylo jen natržené. Od rána do večera jsem makal na stadiónu a stihl se doléčit. Jen fyzičku ještě musím dohonit."

V pátek odehrál poločas proti Maltě. „Na víc to ještě nebylo. Ale čas pořád mám."

Složité jaro po přestupu

Šural v národním týmu zazářil v závěru úspěšné kvalifikace. V zimě přestoupil z Liberce na Letnou a uvedl se góly. Jaro měl ovšem složité. Nemohl hrát za Spartu v Evropské lize, sám od sebe čekal víc - a ještě se zranil.

„Na mé jarní výkony mělo vliv hodně okolností. Proti klukům jsem hrál méně a také si zvykal na jiný herní systém. Už nejste ten, co bere všechny akce na sebe. Jste rád, že vám míč aspoň půjčí..." usmívá se.

V přípravě na příští sezónu se mu však první jaro strávené v novém angažmá bude hodit. „S přestupem jsem spokojený. Mohl jsem pochopitelně hrát víc, nemusel jsem se zranit. Nachystám se na novou sezónu, budeme hrát v evropských pohárech a snad zase o titul. Za nominaci asi nejvíc vděčím Liberci, ale už jsem hráč Sparty," přemítá.

Vděčný za každou minutu

Šural je univerzál, což je jeho plus. Nejlépe se cítí na levém kraji zálohy, může však hrát i vpravo, pod hrotem nebo v útoku. Ve středové řadě národního týmu je však momentálně slušný nával.

„Pro mě těžká situace. Na kraj jsou tady výborní hráči. Trenér tam teď asi počítá i s Dočkim, když je tady Rosa... Ale motivace je velká. Jsem rád, že do Francie vůbec pojedu a každá odehraná minuta je plus," ujišťuje Šural.

Reklama

Související témata: