Hlavní obsah

Čech: Matematicky se nic nezměnilo. Máme dost zápasů na to, abychom uhráli body k postupu

Tours

Nepřipouští, že by si česká reprezentace úvodní porážkou se Španělskem (0:1) zkomplikovala život. Gólman Petr Čech si rozhodně nemyslí, že by prohraný duel v Toulouse ohrožoval další šampionátové bytí národního týmu ve Francii. „Vždyť z matematického hlediska se toho až tolik nezměnilo. Máme dál dva zápasy k tomu, abychom se poprali o postup. Dost na to, abychom uhráli tolik bodů, kolik potřebujeme,“ připomíná před páteční druhou konfrontací proti Chorvatsku, jejímž dějištěm bude St. Etienne.

Petr Čech na tiskové konferenci k utkání s ChorvatskemVideo: Radek Malina, Sport.cz

 
Článek

Úvodní kolo šampionátu je završeno, začal jste už počítat a kalkulovat kolik bodů budete po prohře se Španěly potřebovat k postupu ze skupiny?

Nekalkuluji, na tabulky skupin se také nedívám. Čekají nás ve skupině dva další zápasy, a když je vyhrajeme, nebudeme muset počítat.

Ale kdybyste v pátek neporazili Chorvaty, nastala by konstelace, kdy počítat budete muset...

Ale to není situace, v níž bych chtěl být. Uvažuji o třech bodech z dalších dvou utkání, abychom nemuseli kalkulovat a nebyli na ostatních výsledcích závislí.

To vám připomínal i fotbalový šéf Pelta, když za vámi přišel s motivačním proslovem stejně, jako to udělal před čtyřmi roky po prohraném duelu s Ruskem ve Vratislavi?

Žádný motivační projev nepřednášel, třeba si ho schovává, nevím. Zatím jen nasává atmosféru.

A skousává stejně jako vy prohru se Španělskem a snaží se nevnímat kritiku, jež se na vás za pasivní fotbal a obrannou taktiku snesla jak v Čechách, tak v zahraničí.

Důležitým úkolem v tomto střetnutí bylo dobře bránit, protože soupeř udával tón a hodně nás tlačil. Snažili jsme se počínat si v defenzivně kompaktně, hrát sevřeně, připravit si momenty, jimiž by se dal výsledek zvrátit. A i ty přišly.

Chorvaté, kteří vás čekají v pátek v St. Etienne, jsou podobná sorta jako Španělé. I trenér Vrba to připomíná. Znamená to snad, že i proti nim vyrukujete s obdobnou taktikou jako v Toulouse v šampionátové premiéře?

Budeme a musíme hrát jinak, protože potřebujeme vyhrát.

Nad Chorvatskem? Vždyť jste před cestou do Francie tvrdil, že je pro vás černým koněm mistrovství!

A tvrdím to i po prvním utkání, které na šampionátu odehráli. Mají jeden z nejlepších týmů v historii. Ať vezmu zezadu dopředu a zase nazpátek, je to mužstvo nabité samými výbornými hráči, což proti Turecku dokázalo. Chorvaté sází hlavně na Rakitiče a Modriče, což jsou oba vynikající hráči. Ostatně, hrají v základní sestavě Barcelony, resp. Realu, takže dál o nich nemusím mluvit.

Takže se na ně budete asi speciálně chystat a dávat si na ně obzvláštní pozor.

Připravuji se každý zápas stejně bez ohledu na to, kdo proti mně nastoupí nebo nastoupit mohou, protože chci podat vždy co nejlepší výkon. A mužstvo se chystá podobně. Trenér připravil video, na němž je všechno, co bychom měli vědět o soupeři i jednotlivých hráčích.

To jsou instrukce a přednášky trenéra. Ale co vy, hráči? Po výprasku na předchozím šampionátu od Rusů jste si sedli, vše si vyříkali a pak v Polsku pokračovali jako vyměnění. Děje se něco obdobného i ve Francii?

My se o fotbale bavíme pořád. A všichni! U videa to není jen o přednáškách a trenérových instrukcích, o přehrávání sestřihů a pokynech, jak bych chtěl kouč hrát. Mluvíme všichni, protože každý má samozřejmě jiný pohled. A stejně tak se bavíme o fotbale a zápasech třeba při masážích.

Zdá se, že navzdory prohře v úvodním duelu zachováte klid...

Vždyť z matematického hlediska se toho až tolik nezměnilo. Španělé byli lepší a jejich kvalita se prostě projevila, my máme dál dva zápasy, abychom se poprali o postup. Dost na to, abychom uhráli tolik bodů, kolik potřebujeme.

Takže vás nestraší ani reminiscence před první z těchto konfrontací reminiscence na poslední přípravu proti Chorvatům, kterou jste 2:4 prohráli?

Proč? Od té doby uběhlo už pět let, kádry obou mužstev se obměnily, takže zmiňovaná konfrontace není vůbec důležitá.

I proto, že jste ji prohráli a vy na ni nemáte zrovna příjemné vzpomínky?

Vybavuji si už jen to, že se zápas pro mlhu málem nehrál a že nám hned v úvodu vstřelil gól Eduardo, takže jsme doháněli manko. Nebyla to příprava, která by se právě vydařila, ale je už minulostí. V St. Etienne nás čeká úplně jiný zápas.

A vás 123. start v reprezentačních barvách, čímž stvrdíte své postavení v top stovce světových fotbalistů, kteří jsou reprezentačními rekordmani. I to by chtělo patřičnou oslavu...

O obrovské individuální ocenění sice jde, ale žebříčky nesleduji a nehraju proto, abych překonával individuální rekordy. Fotbal mě baví a chci něco vyhrát. I tady ve Francii.

Jak dopadne zápas mezi Českem a Chorvatskem na ME ve Francii?
Vyhraje Česko
44,6 %
Utkání skončí remízou
13 %
Zvítězí Chorvatsko
42,4 %
Celkem hlasovalo 12113 čtenářů.

Reklama