Hlavní obsah

Český hrdina Šural: Hraju za Liberec a Depay za Manchester United, to je nesrovnatelné

Karel Felt (Amsterdam)Sport.czPrávo

Trenér Pavel Vrba měl ve svém výběru libereckého ofenzívního záložníka Josefa Šurala už několikrát. Letos na podzim ale dostal pořádnou šanci a chytil ji za pačesy. Svoje výborné výkony korunoval v úterý večer v Amsterdam Areně trefou do sítě Nizozemska...

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Josef Šural (druhý zprava) v pádu dává druhý český gól proti Nizozemsku v kvalifikaci ME v Amsterdamu s Nizozemskem. Vpravo Virgil van Dijk. Přihlížejí Jiří Skalák (10), Georginio Wijnaldum (8) a s kapitánskou páskou Wesley Sneijder.

Článek
Fotogalerie

Takhle to vypadalo v kabině národního týmu po výhře v Nizozemsku.

Fotbalisté slaví těsně po závěrečném hvizdu v Amsterdamu.

Tohle byl asi váš dosud nejdůležitější gól v kariéře. Nebo se mýlím?

Určitě byl. Dát gól v kvalifikaci, tak silnému soupeři na jeho nádherném stadiónu. Co víc si mohu přát...

Dával jste gól klasickým bodlem?

Chtěl jsem zakončovat technicky placírkou, ale jeden z obránců mě tam stáhl. Možná jsem mohl i spadnout na penaltu. Tohle ale bylo řešení. Chtěl jsem dát gól, tak jsem balón napálil bodlem.

Jak vám ale bylo v první desetiminutovce, kdy měli domácí veliký tlak?

Asi jsme začali až s příliš velkým a zbytečným respektem. Když to z nás spadlo, ukázalo se, že jsme schopní s nimi hrát.

Z vás vyzařovala obrovská bojovnost a touha po vítězství...

Trenér mi před tímto dvojzápasem řekl, že mi dá příležitost. Tak jsem se snažil ji maximálně využít. Jak s Tureckem, tak i proti Nizozemsku, v Amsterdamu to ale vyšlo lépe, dal jsem i gól.

Čím si vysvětlujete, že výkon českého týmu, ale i váš osobně, byl v Amsterdamu zcela odlišný od toho v Praze proti Turkům?

Těžko říct... Možná to bylo proto, že Turci přijeli pro bod a my jsme se do jejich obrany neuměli dostat. Dopředu jsme hráli špatně a hlavně pomalu. V Amsterdamu jsme hráli na brejky, to bylo úplně jiné. Chtěli jsme také napravit dojem. Objevily se spekulace, že proti Turkům jsme nehráli naplno. Tak to opravdu nebylo, chtěli jsme doma vyhrát. Zápas jsme prohráli po nešťastné penaltě. To se stává.

Cítíte, že zapadáte do týmu?

Cítím se v něm dobře, ale máme hodně zraněných. Uvidíme, jak to se mnou bude dál.

Neříkejte, že byste na šampionát nechtěl.

Samozřejmě chtěl, ale je to ještě daleko, víc jak půl roku. Rozhodovat se bude na jaře, jakou kdo bude kdo mít formu. Jsou tu hráči, kteří mají k nominaci blíž, my ostatní se o to musíme poprat.

I když zápasy za národní mužstvo spočítáte na prstech jedné ruky, jako byste neměl žádnou trému...

Nějaké velké zápasy už jsem odehrál za Liberec. S tím se to ale nedá srovnat. Snažím se hrát co nejlépe a nemyslet třeba na to, že Depay hraje za Manchester United a já za Liberec.

Reklama