Hlavní obsah

Dobře, hoši. Jen tak dál! zastává se politik ruských chuligánů. Evropa je moc gay

Lille

Měli by být oceněni za to, že brání svou zemi. Se šokujícími komentáři na adresu ruských raubířů, kteří se o víkendu během evropského fotbalového šampionátu v Marseille poprali s Angličany, přišel poslanec Igor Lebeděv na svém twitteru.

Ruští a angličtí fanoušci se porvali v Lille po zavření barů.Video: Reuters

 
Článek

Pořádková policie hlídkuje kvůli fanouškům v ulicích Lille.

Francouzští policisté zadrželi autobus s ruskými chuligány.

Řádění fotbalových výtržníků v Marseille.

Bitky chuligánů na Euru.

Ruští fotbalisté se připravují na zápas se Slovenskem.

Fotbaloví fanoušci v Marseille.

Podle kontroverzního politika jsou tito ruští „fanoušci" hrdinové a mělo by jim být odpuštěno. „Nevidím na těch bitkách nic špatného. Právě naopak! Jen tak dál, hoši," uvedl člen výkonného výboru ruského fotbalového svazu v sérii příspěvků na sociální síti.

Rusové mají na EURO po problematických incidentech nůž na krku. Podmínečné vyloučení znamená, že jakýkoliv další prohřešek na stadiónu přinese vyloučení sborné z ME. „Nechápu ty politiky a úředníky, kteří kritizují naše příznivce. Měli bychom se jich zastat a pak to řešit, až se vrátí domů," tweetoval Lebeděv, člen nacionalistické Liberálně demokratické strany a místopředseda ruského parlamentu.

„Co se stalo v Marseille a dalších francouzských městech, není vina fanoušků. Je to pouze neschopnost francouzské policie uspořádat takovou akci," rýpl si Lebeděv do pořadatelů. Rusové přitom již za dva roky hostí mistrovství světa...

„Ruští fanoušci nejsou zdaleka nejhorší. Kdyby je Angličané neprovokovali, k žádným bitkám by na stadiónu nedošlo. Kluci bránili čest své země a nenechali Angličany znesvětit naši vlast. Měli bychom jim odpustit a najít pochopení," dodal Lebeděv, jehož slova jsou v kontrastu s vyjádřením ruského ministra sportu Vitalije Mutka. Ten chování ruských chuligánů odsoudil.

Evropa je moc "gay"

Oficiální představitel Ruské vyšetřovací komise Vladimir Markin šel ve svých vyjádřeních proti francouzské policii ještě dál. „Nikdy jsem nepodporoval násilí, ale tohle? Evropa konečně poznala skutečné muže," komentoval dění po úvodním zápase.

„Takhle by měl vypadat pořádný chlap, ale Francouzi jsou překvapeni. Asi jsou zvyklí vídat muže jen na homosexuálních průvodech. Evropa je moc gay, pro nás Rusy je zcela normální způsob chování," dodal Markin.

Bitky pokračovaly i v Lille

Rusové dnes nastoupí od 15 hodin k druhému zápasu skupiny B proti Slovensku. Už cestou na utkání francouzská policie zadržela autobus s ruskými chuligány, nicméně definitivní klid v ulicích to nepřineslo.

Angličtí a ruští příznivci si zhruba po půlnoci po zavření barů v Lille opět vyřizovali účty.

Trenér sborné Leonid Sluckij ale věří v klidný průběh zápasu. „Rád bych to zopakoval. Jsme si jistí tím, že naši fanoušci nic takového dělat nebudou. Nebude se to opakovat, takže nevznikne žádný důvod k tomu, aby nás vyloučili," prohlásil pětačtyřicetiletý někdejší gólman na předzápasové tiskové konferenci.

Reklama