Hlavní obsah

Ďurica si vychutnal Rusy hned dvakrát. Porazili jsme je na hřišti i v hledišti, jásá stoper Slováků

Lille

Deset let odkopal v ruských službách, žádné slitování se zemí svých chlebodárců ovšem neměl. Právě na úkor Ruska si fotbalisté Slovenska připsali historicky první výhru samostatné reprezentace na mistrovství Evropy (2:1) a Ján Ďurica si jí náležitě považuje. „Naše vítězství bylo vydřené, ale zasloužené,“ ujišťuje slovenský obránce.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Slovenští obránci Martin Škrtel (vpředu vpravo) a Jan Ďurica se radují z výhry nad Ruskem.

Článek
Fotogalerie

Slovenský specialista na Rusko? Přece Ján Ďurica, kdo jiný!

„V Rusku jsem na klubové úrovni hrál deset let, z vítězství nad nimi mám tedy obrovskou radost," libuje si obránce, který po sezóně skončil v Lokomotivu Moskva. Podle posledních informací nejspíš zamíří do Arsenalu Tula, který si vybojoval postup do nejvyšší ruské soutěže.

„V závěru za stavu 2:1 nás Rusové přitlačili, ale udrželi jsme to a máme tři body. Mužstvo zahrálo výborně, Marek Hamšík dal fantastický druhý gól. Děkujeme za podporu fanouškům, vytvořili pro nás v hledišti mnohem lepší atmosféru než příznivci Ruska jejich hráčům," vyzdvihuje Ďurica, že Slováci v Lille zvítězili hned dvakrát.

Nezapomenutelné první vítězství

Mužem zápasu byl vyhlášen právě Hamšík, který si stejně jako Vladimír Weiss připsal gól a asistenci.

„Je to první vítězství Slovenska na mistrovství Evropy v historii, na to se nezapomíná. Podali jsme kolektivní výkon a výsledek se dostavil. Máme dobré a vhodné hráče do protiútoků, měli jsme pěkné akce a vstřelili pěkné góly. Druhý poločas byl čistě o bránění, udrželi jsme to. A můj gól? Vlado mě viděl, nikdo u mě nebyl, dobře jsem to trefil," libuje si Marek Hamšík.

„Jsme unavení, ale šťastní... Po prohře s Walesem zavládlo velké zklamání, protože jsme cítili, že máme na víc. Teď jsme si to vynahradili a naše tehdejší pocity asi zažívají Rusové," líčí kapitán Martin Škrtel.

Nebojí se ani Angličanů

Slováci se ve skupině B dostali na průběžné druhé místo za vedoucí Wales, který hraje s Anglií ve čtvrtek. Právě duelem s Angličany pak Kozákův tým skupinu zakončí.

„Rusko jsme porazili, teď je však třeba se už chystat na Anglii. To bude jiný soupeř. Když na hřišti necháme tolik sil a předvedeme výkon jako proti Rusům, nemáme se čeho bát," věří Ďurica.

„První tři body máme a uvidíme, jak zítra skončí duel Anglie s Walesem. Budeme se každopádně snažit o postup ze skupiny," slibuje Hamšík.

„Při našich gólech se ukázala absolutní genialita jejich autorů. Byly to krásné momenty, pro další průběh turnaje je však nejdůležitější, že pak celé mužstvo ukázalo srdce a charakter," zdůrazňuje Škrtel.

Reklama