Hlavní obsah

Fotbalová válka! Létají kameny! Pusťte bratra, nebo poteče krev, hrozí sousedi. Dohraje se?

Tirana/Praha
Aktualizováno

Po roce je tu zase třaskavá bitva. V předvečer očekávaného souboje rivalů, mezi nimiž panují vyostřené vztahy, už tak rozjitřenou atmosféru ještě více nažhavily kameny, které v albánské metropoli přiletěly na autobus srbských fotbalistů. Utkání balkánských sousedů v Elbasanu, 45 km od hlavního města Tirany, bude kvůli žhavému pozadí jedním z hitů dnešního večera. Dohraje se vůbec?

Útok na srbský autobus

 
Článek
Fotogalerie

Vlajka Velké Albánie nad stadiónem loni v Bělehradu

Přerušení zápasu Kukësi - Legia v létě tohoto roku

Před dvanácti měsíci ještě žily naděje obou celků na účast na fotbalovém ME, teď už o start mezi kontinentální elitou usilují z téhle dvojice ve skupině I jen Albánci. K historickému úspěchu jsou nečekaně blízko. Stačí uspět v posledních dvou zápasech: se Srby a pak s Armény. Jenže nastaly problémy.

Nikdo nebyl zraněn

I přesto, že policie vyklidila, co se vyklidit dalo, došlo ve středu večer k incidentu. Jeden kámen nakřápl okno autobusu se Srby. Nikdo nebyl zraněn.

Již dříve albánská policie zadržela Ismaela Morinu, který loni způsobil konflikt na utkání v Bělehradu. Měla být u něj nalezena nelegálně držená zbraň, ale i 30 lístků na čtvrteční zápas. Morina se též připomněl vyhlášením, že opět „ chystá překvapení".

Loni odstartoval nevídanou melu. Utkání narušil dálkově řízený dron s mapou Velké Albánie (tedy území osídlených albánským obyvatelstvem, včetně oblastí patřících Černé Hoře, Srbsku, Makedonii a Řecku). Když srbský hráč Stefan Mitrovič symbol stáhl, vrhli se na něj dva albánští fotbalisté a došlo k potyčce. Do ní se zapojilo i několik domácích fanoušků. Za stavu 0:0 tak přišel předčasný konec...

UEFA pak nejprve přidělila výhru 3:0 domácímu celku, po protestu albánského svazu ale arbitráž v Lausanne duel kontumovala ve prospěch Albánie. Srbsku byly také odebrány tři body a obě reprezentace musely platit pokutu 100 tisíc eur (asi 2,7 miliónu korun).

Ztrestané Srbsko prakticky přišlo o šance bojovat o ME. UEFA, která připustila, že tyhle dvě země se mohou potkat v kvalifikaci, má ale opakovaně co řešit. Těžko hledat znesvářenější strany v Evropě. Stále to připomíná spíše válečný stav.

Zapojili se i premiéři

Na aktuální Morinovo zatčení reagovaly různé albánské skupiny. Ve spojitosti s tím údajně hrozí i útokem na srbské hráče. „Okamžitě pusťte Ballista (Morinova přezdívka) a další naše bratry, jinak se může stát cokoliv," stojí v jednom z prohlášení, které měla zaregistrovat albánská policie. Je prý zmiňováno i možné krveprolití. „Bezpečnostní opatření nás nezastaví. Srbové, dostanou, co si zaslouží."

O zápase telefonicky hovořili premiéři Aleksandar Vučič a Edi Rama. Albánský ministerský předseda srbského kolegu nakonec pozval do Elbasanu.

Rama na sociální síti napsal, že zápas je pro Albánce důležitý nejen ze sportovního hlediska. "Musíme dokázat, že jsme jiní, že podporujeme náš tým, ale zároveň i respektujeme soupeře," uvedl. Mířil ke sledované chvíli: Vyzval fanoušky, aby prokázali úctu i v okamžiku, kdy se bude hrát národní hymna sousedů.

Ale určitě je poněkud nadzvedl, když na zápas pozval i kosovského ministra zahraničí Hashima Thaçiho a další představitele nyní již bývalé srbské provincie. S jejím osamostatněním má soused pořád problém...

Vučič v posledním vyjádření reagoval hlavně na situaci po příletu fotbalistů do Tirany. „Jako předseda vlády odsuzuji chuligánský útok albánských fanoušků na naše hráče," sdělil, ale jinak se stejně jako protějšek snažil brzdit emoce a připomínat realitu obou zemí na evropské scéně. "Srbsko a Albánie v uplynulém roce zapracovaly hodně na vzájemném porozumění. Začali jsme mluvit o velkých a důležitých projektech, jako je výstavba dálnice Niš-Durres, železnice Bělehrad-Podgorica-Shkodra-Tirana," uvedl i s připomínkou toho, že mezi zeměmi už existuje výměna studentů. Sám ale do Elbasanu nevyrazí. Nechce prý zvyšovat napětí mezi oběma tábory.

Policejní manévry

Podle mluvčího albánské policie bude na rizikový zápas dohlížet 2000 příslušníků policie, 400 zaměstnanců bezpečnostních agentur najatých albánskou fotbalovou asociací a 100 důstojníků z albánské národní gardy. Kvůli obavám, že by mohlo dojít k narušení hry zvenčí, policie vyzvala obyvatele žijící poblíž stadiónu v Elbasanu, aby během zápasu nepouštěli do svých domovů žádné neznámé osoby. Měli by si rovněž uzavřít přístup na střechy.

Fotbalová válka může začít. Srbští příznivci na dnešní zápas nemají přístup, podobně jako před rokem albánští fandové na duel v Bělehradě, kdy se přes všechna opatření stejně nedohrálo. V Albánii byly nedávno zaznamenány problémy při pohárovém utkání Kukësi - Legia Varšava.

Disciplinární komise UEFA potrestala albánský klub za nepokoje diváků. Čtvrteční nedohraný zápas byl kontumován 3:0 ve prospěch polského celku, Kukësi dostalo pokutu 70 tisíc eur (asi 1,9 miliónu korun) a má propříště zavřený stadión.

Dnešní utkání bude řídit jeden z nejlepších evropských sudích, Ital Nicola Rizzoli.

Reklama

Související témata: