Hlavní obsah

Nová doba. Bílka po Rusech ukřižovali, Vrbovi a spol. po porážce v Toulouse tleskali

Tours

Časy se mění. Fotbalová reprezentace po čtyřech letech znovu prohrála na mistrovství Evropy vstupní duel. Jenže zatímco ve Vratislavi ji po debaklu 1:4 s  Ruskem byla odměnou sžíravá kritika a ohlušující pískot vlastních fanoušků, tentokrát se po těsné porážce 0:1 se Španělskem dočkala aplausu vděčných českých příznivců, kteří dalekou cestu do Toulouse vážili. V roce 2012 dokázal národní tým navzdory úvodní kalamitě ze skupiny postoupit, což je inspirace i pro šampionát ve Francii.

Foto: Albert Gea, Reuters

Trenér Pavel Vrba během utkání proti Španělsku.

Článek
Fotogalerie

Průšvih veliký, ohlušující pískot musí znít pamětníkům prologu na šampionátu v Polsku v uších ještě dnes. A nejen pískot, ale i drtivá kritika, jež se po výbuchu s Ruskem na národní mužstvo snesla.

„Systém a styl, jakým se náš nároďák v současné době prezentuje, je bezpohlavním a impotentním fotbalem. Vzpomenete si na mě, když říkám, že takovéto facky dostaneme ještě dvě," rozpálil se moderátor a bavič Karel Šíp v televizním Studiu Vratislav a fotbalovému národu mluvil z duše.

„Porážka je drtivá a nepříjemná, ale teď by se měla ukázat síla a charakter mužstva," zachoval klid kouč Michal Bílek.

A opravdu, po výhrách nad Řeckem a Polskem se reprezentace probila do čtvrtfinále.

Současný tým se ke stejnému happy endu musí před duely s Chorvaty a Turky teprve propracovat. Bílkův trenérský následník Pavel Vrba má ovšem po trpké porážce s favorizovanými Španěly rozhodně víc klidu na práci. A také fotbalový národ na své straně.

Vrbovi navzdory porážce tleskali

„Uzpůsobili jsme hru soupeři, nechtěli jsme Španěly pouštět k té jejich před naší šestnáctkou. Dařilo se to, i když některé situace jsme dohrávali na hranici možností," přiznával současný kouč národního týmu, kterého v Toulouse přivítalo oslavné skandování nadšených fanoušků a jemuž po prohře s obhájci evropského zlata Španěly čeští diváci v ochozech tleskali.

Diametrální rozdíl od Vratislavi, kde se už v průběhu utkání, a po jeho skončení tuplem, řvali pomalu jako jeden muž: „Bílek ven! Baroš ven!"

„Fanoušci byli skutečně skvělí," liboval si naopak Vrba v Toulouse. „Jak naši, tak i španělští diváci přijeli hlavně na fotbal a ne kvůli jiným věcem, za což jim patří obrovský dík," kvitoval, přičemž narážel i na excesy anglických a ruských rowdies v Marseille před prvním zápasem obou celků.

I Vrbovi se poslouchal aplaus příjemně, i když si uvědomoval, že realita je téměř stejně drsná, jako před čtyřmi lety v Polsku. Po prohraném prologu bude bodový zisk v dalších utkáních životní nutností, i když pravdou je, že ve Francii je cesta ze skupiny snazší, neboť postupují za určité konstelace tři mužstva.

Vrba: V dalších zápasech budeme hrát ofenzivněji

„To víme, takže budeme chtít získat alespoň čtyři body, které by nás pustily dál. I proto budou příští zápasy v našem podání jiné. Nepůjde o tak důslednou obranu jako proti Španělsku, s Chorvatskem a Tureckem budeme hrát ofenzivněji," sliboval po prohře Vrba.

I pamětníci v hráčské kabině si na Vratislav moc dobře vzpomínají. „Předem jsme věděli, že i v případě porážky se Španělskem pro nás bude postup stále řešitelný. Čtyři roky stará zkušenost z Polska nás v tom jen utvrzuje. V Toulouse jsme nebyli favoritem a všechno zůstává otevřené. Posledně jsme postup také zvládli - a tentokrát se dá jít dál i ze třetího místa," připomíná Theodor Gebre Selassie.

„Oba vzpomínané vstupní zápasy byly úplně jiné. Proti Rusům jsme tehdy nezačali vůbec špatně a góly pak dostávali hlavně z brejků. Zaměřili jsme se na defenzivu, protože jinak bychom mohli také od Španělů schytat čtyři góly," poukazuje stoper Tomáš Sivok.

„Jasné je, že v obou dalších zápasech budeme chtít hrát ofenzivněji. Chorvaty jsme viděli, musím uznat, že v prvním utkání byli bohužel vynikající. Ale co, šance určitě je. A nakonec i tři body třeba mohou stačit k postupu," doufá Sivok.

Hubník chválil fanoušky

„Změnilo se to strašně moc! Atmosféra kolem týmu je absolutně odlišná. Navíc jsme na šampionát přijeli jako vítěz kvalifikační skupiny. Ale všichni si uvědomujeme, že ve finále nic z toho na trávníku neplatí. Hlavní je, co předvedeme na hřišti," porovnává dva turnaje dělící od sebe čtyři roky kapitán národního mužstva Tomáš Rosický.

„Proti Španělsku byla atmosféra fantastická. Užili jsme si podporu fanoušků," přitakává obránce české fotbalové reprezentace Roman Hubník, jenž je dalším z pamětníků úvodní bitvy v Polsku.

„Budeme chtít všechny věrné příznivce odměnit za podporu a dlouhou cestu stejně jako ve Vratislavi," připomíná Hubník, že před čtyřmi lety došlo v dalších dvou duelech k zisku šesti bodů a následnému postupu ze skupiny.

Postoupí čeští fotbalisté navzdory porážce se Španělskem do osmifinále ME?
Ano
37,3 %
Ne
62,7 %
Celkem hlasovalo 16390 čtenářů.

Reklama

Související témata: