Hlavní obsah

Potkali jsme možná dva nejlepší týmy na ME. Až zápas s Turky ukáže, jak jsme na tom, říká Šural

Tours

Ještě začátkem května to s Josefem Šuralem vypadalo bledě. Byl zraněný a netušil, jestli se dá natolik do pořádku, aby ho trenér Pavel Vrba zařadil do nominace na evropský šampionát. Do třiadvacítky vyvolených se nakonec vešel a dokonce nastoupil, byť na pár minut, proti Španělům i Chorvatům. Další porci minut může odehrát i v rozhodujícím duelu v úterý proti Turkům.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Český reprezentant Josef Šural bojuje o míč s Mateo Kovačičem z Chorvatska.

Článek

Máte před sebou zápas o všechno s Tureckem. Tomáš Rosický ho nazval krásným. Může být opravdu krásný, nebude to jen fotbalová válka?

Může být krásný. Záleží na nás, jak si ho uděláme. Jsme rádi, že je to z pohledu postupu zápas o všechno. Kdybychom už byli vyřazení, neměl by takový náboj. Nikdy není příjemné, když víte, že nemáte šanci a vlastně jdete utkání jen povinně odehrát. Dobře ale víme, že bod by byl málo, musíme vyhrát.

Sledujete i ostatní skupiny, za jakých okolností může český tým postoupit?

Na zápasy se díváme, ale situaci ve skupinách zatím podrobně nesledujeme. Pro nás je podstatné v úterý v Lens porazit Turky. Se čtyřmi body je naděje na postup větší, a kdybychom dokonce skončili druzí ve skupině, což by se při našem vítězství a porážce Chorvatů se Španěly mohlo stát, pak se ani na ostatní skupiny nemusíme dívat. To by bylo super.

Bude to pro vás největší zápas kariéry?

Na takovém turnaji jsem ještě nehrál, takže z toho pohledu pro mne určitě. Pak by mohly přijít ještě větší a důležitější zápasy. Pro některé spoluhráče asi ne, protože odehráli i na šampionátech zápasy, po nichž postoupili ještě dál než do osmifinále. Postup ze skupiny už zažili i několikrát.

Výkony v některých fázích zápasů, zejména první půle s Chorvaty, nebyly optimální. Má mužstvo na víc?

Věřím, že ano. Rozjíždíme se tu pomalu. Máme ale těžkou skupinu. Španělé jako obhájci, ale i Chorvaté patří k favoritům celého turnaje. Když to srovnám s tím, co vidím v ostatních zápasech, možná jsme potkali dva nejlepší týmy, které tu jsou. Jak jsme na tom doopravdy, se ukáže v zápase s Tureckem.

Turci přiznali, že zápas se Španěly nezvládli. Ani případná výhra nad Českem by jim pravděpodobně k postupu nestačila. Mohou úterní zápas třeba už vypustit, což by nebylo nic vzdáleného jejich mentalitě?

Může to být dvousečné. Zápas mohou odchodit, protože už jim o nic nejde, ale naopak mohou hrát bez nervů a odehrát super zápas, aby si napravili před fanoušky reputaci. Vezměte si, že v kvalifikaci už byli skoro mimo hru a nakonec díky famóznímu závěru, včetně vítězství v Praze, postoupili jako nejlepší tým z třetího místa. Mužstvo mají kvalitní. Bereme to tak, že se jim zápas se Španěly nepovedl. Chtěli s nimi hrát něco jiného než my, zkusili otevřený fotbal a dostali tři góly. Nedá se s tím nijak kalkulovat.

Do hry jste naskočil v obou dosavadních zápasech. Čekal jste, že po jarních zdravotních problémech dostane na šampionátu prostor?

Takhle jsem nepřemýšlel. Samozřejmě jsem rád za každou minutu, kterou mohu na mistrovství odehrát. Proti Španělům jsem hrál jen chvilinku a byl u porážky. S Chorvaty už jsem dostal o něco větší prostor a mohl se podílet na obratu, kterému pomohli také střídající hráči, a hlavně gólově Milan Škoda s Tomášem Necidem.

Měl jste v utkání s Chorvaty strach poté, co na hřiště létaly světlice, a v hledišti se prali chorvatští fanoušci?

Trochu ano. Nevíte, co se může stát, co na trávník přiletí. Nic příjemného to nebylo. Obával jsem se, aby zápas nebyl předčasně ukončený. Nakonec se dohrál. Škoda, že nastavení nebylo delší. Vynucená pauza prospěla víc nám, než Chorvatům. Těžko říct, jak by utkání dopadlo, kdyby k přerušení nedošlo.

Jak moc bude chybět Tomáš Rosický?

Hodně, protože to je pro tým velmi důležitý hráč. Bere na sebe odpovědnost, umí něco vymyslet i zápas rozhodnout. Když ho vidíme volného, dáváme mu míč, protože jeho fotbalové myšlenky jsou skvělé. Když tam není, musí se o jeho roli podělit ostatní. V podzimní části kvalifikace nám chyběl, musíme si poradit bez něho.

Rosický na šampionátu zůstává. Může pomoct i v kabině?

Určitě ano. I v civilu je schopen pomoct. Dokáže tým vyburcovat, poradit. Užitečný bude v jakékoliv roli.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články