Hlavní obsah

Slováci v euforii. Předčasné Vánoce, juchají po čtvrtém triumfu v boji o Francii

Praha

Fantastický start do bojů o evropský šampionát 2016 si vychutnávají fotbalisté Slovenska a jejich fanoušci. V sobotu oslavili čtvrté vítězství, přičemž ze čtyř zápasů hráli pouze jediný doma. V něm senzačně porazili Španělsko, v součtu s triumfy na půdě Ukrajiny, Běloruska a naposledy Makedonie jsou svěřenci trenéra Jána Kozáka lídry skupiny C!

Foto: Ognen Teofilovski, Reuters

Adam Nemec oslavuje svoji trefu v kvalifikačním duelu proti Makedonii.

Článek

„Myslím, že po čtyřech výhrách ve čtyřech zápasech budou Vánoce nejen pro mě, ale pro všechny fanoušky slovenského fotbalu hodně krásné," radoval se slovenský trenér Ján Kozák v pochopitelné euforii. „Dvanáct bodů je něco jako předčasný dárek pod stromeček," přitakával Adam Nemec, jeden ze slovenských hrdinů při vítězství 2:0 v Makedonii.

Při Kozákových propočtech jde o „poloviční" postupový dárek. „K účasti na mistrovství Evropy bude potřeba čtyřiadvacet bodů. Jsme tedy na polovině cesty. Ukrajina a Španělsko mají velmi silné týmy, s nimiž se ještě jednou poměříme, ale s podporou fanoušků je v silách mých svěřenců skvělý začátek přetavit v postupovou radost," přemítal slovenský trenér v rozhovoru po triumfu v Makedonii pro server sport.sk.

Kozákovi vyšel tah se zařazením útočníka Adama Nemce, jenž na začátku října vypadl ze sestavy druholigového Unionu Berlín a následně byl klubem vyřazen z kádru. „Šel jsem do rizika. V národním dresu však odvádí skvělé výkony. Je patrné, že ač v klubu nedostává prostor, velmi tvrdě na sobě dře. Bylo neuvěřitelné, kolik odvedl práce a ještě vstřelil gól," rozplýval se Kozák.

Nemec pyká za údajné porušení smlouvy, neboť se nezúčastnil jako divák zápasu, na nějž nebyl nominovaný. Navíc zaplatil pokutu třicet tisíc eur. S největší pravděpodobností v zimě Union Berlín opustí, do té doby se však musí připravovat jen s rezervním týmem.

„Jsem vděčný trenérovi za příležitost, podržel mě," netajil Nemec, jak důležitý byl Kozákův krok pro útočníkovu psychickou pohodu. „Řešili jsme moji situaci před zápasem a následně jsem se snažil odvést maximum, přičemž jsem si užíval příležitosti hrát s nejlepšími fotbalisty Slovenska."

Klíčem stoprocentní slovenské bilance byla stejně jako v předešlých duelech precizní defenziva. Brankář Matúš Kozáčik už podruhé v kvalifikaci udržel čisté konto. Nejprve vychytal při startu bojů o Francii Ukrajinu, v sobotu z něj byli zoufalí střelci Makedonie. „Několikrát jsem se ale hodně zapotil, protože terén byl dost špatný a balón nevyzpytatelně skákal. Dvakrát jsme navíc měli i štěstí, když míč po střelách Trajkovského zastavilo břevno," vykládal třicetiletý gólman patřící plzeňské Viktorii.

„Bylo by předčasné oslavovat, byť máme dvanáct bodů. Nicméně kvalifikaci jsme rozehráli skutečně skvěle," přemítal Kozáčik, jenž se spoluhráči nadšeně vítal obrovskou podporu slovenských fanoušků přímo na místě. „Je obdivuhodné, kolik jich do Makedonie dorazilo," všiml si zkušený brankář, že spanilá slovenská jízda táhne příznivce bez ohledu na místo zápasu.

Reklama