Hlavní obsah

UEFA zahájila s Ruskem disciplinární řízení kvůli fanouškům

Marseille

Evropské fotbalová unie UEFA zahájila disciplinární řízení s Ruskem kvůli řádění fanoušků při sobotním zápase na mistrovství Evropy s Anglií. Příznivci sborné skandovali rasistická hesla, používali pyrotechniku, prali se s pořadateli a napadli sektor anglických fanoušků. Rozhodnutí o trestu má padnout v úterý. Proti Anglii řízení zahájeno nebylo.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Angličtí fanoušci se snaží utéct ze stadiónu kvůli útokům ruských příznivců.

Článek

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko očekává vysokou pokutu. "Dostaneme pokutu od UEFA, tak jsem byl informován. Chovali jsme se nepřijatelně. Sami vyšetřujeme, co se stalo," řekl Mutko.

Podle něj však chybovali i pořadatelé. "V takových zápasech je třeba oba tábory od sebe oddělit. Také se tam objevila pyrotechnika, což je špatně. Nebyla tam žádná síť pořadatelů, která by tomu zamezila," uvedl Mutko a dodal, že bude usilovat o potrestání Rusů, u kterých se prokáže vina. Zatím potvrdil uvěznění jednoho ruského fanouška.

Nedostatečnou pořadatelskou službu kritizoval také bývalý místopředseda FIFA Vjačeslav Koloskov. "Jak je možné, že se na stadion dostanou petardy a tyče? Zítra to může být bomba. Místní orgány zodpovědné za bezpečnost by měly vzít na zřetel, že kontroly nejsou dostačující. Je to alarmující. Organizátoři jsou připraveni, přesto nelze takovéhle události vyloučit," řekl ruský funkcionář.

V Marseille, kde se sobotní zápas odehrál, vznikaly nepokoje už od čtvrtka. V pátek došlo ke střetu táborů obou fanoušků, jeden Brit byl vážně zraněn. Policie musela použít slzný plyn a vodní děla. Fandové se prali i před zápasem a následně se nepokoje přesunuly na stadion. V tu chvíli se mohla do dění zapojit UEFA, která může federace trestat jen za nepřístojnosti na stadionech.

Po remíze 1:1 skupina ruských fandů začala házet po anglických příznivcích předměty a pronikla linií stewardů, kteří se snažili oba tábory oddělit. Angličané včetně malých dětí museli utéct.

Záchranná služba v Marseille potvrdila, že během soboty bylo při střetech zraněno 31 lidí. Z toho jeden upadl do bezvědomí a jeden anglický fanoušek dostal infarkt. Policie šest lidí zadržela.

Podle šéfa ruské fanouškovské unie Alexandera Šprygina ruské rowdies vyprovokovalo chování Angličanů. "Důvodem bitek bylo, že Angličané hodně pili a chovali se špatně. Aktivní v tomto směru byli fandové Lokomotivu Moskva a Petrohradu," dodal Šprygin.

UEFA při posuzování případu zohlední to, že Rusko bylo kvůli fanouškům trestáno už na minulém evropském šampionátu. Svaz tehdy dostal pokutu po každém zápase na ME, v součtu musel zaplatit 215.000 eur (tehdy přes 5,5 milionu korun). Mimo jiné za rasistické pokřiky na českého reprezentanta Theodora Gebre Selassieho. Rusko tehdy muselo rovněž sehrát tři domácí kvalifikační zápasy bez diváků.

Výtržnosti ruských fanoušků jsou pro UEFA a FIFA o to nepříjemnější, že za dva roky se má v Rusku konat mistrovství světa. Pro rok 2020 pak Rusové i Angličané figurují mezi 13 pořadateli Eura.

Na nynějším Euru už se ale výtržnosti fanoušků přesunuly i do Nice, kde se poprali fandové Severního Irska s místními obyvateli. Střet si vyžádal sedm zraněných. Severoirská reprezentace se dnes v Nice utká s Polskem. V Paříži je zase pod drobnohledem zápas Turecka s Chorvatskem, který má druhý nejvyšší stupeň rizikovosti.

Reklama

Související témata: