Hlavní obsah

V Arsenalu na něj pískají. Wenger je ale žhavý kandidát na kouče Anglie, má zařídit zlato na MS

Londýn

V Arsenalu pod jeho vedením už 13 let marně čekají na titul, pro mnoho fanoušků je navzdory úspěchům z minulé dekády řadu let trnem v oku, což opakovaně dávají najevo během zápasů Kanonýrů pískotem či transparenty žádajícími rezignaci. Před francouzským stratégem se přesto nyní otevírá na ostrovech možná životní šance.

Foto: Carl Recine, Reuters

Trenér Arsenalu Arséne Wenger (vlevo) a Gerard Houllier jsou častými hosty letošního ME.

Článek

Krach anglické reprezentace na MS po potupné porážce od Islandu a následný odchod kouče Roye Hodgsona postavil před Anglickou asociaci nelehký úkol najít konečně trenéra, který by dokázal s ambiciózním Albionem na velkém mezinárodním turnaji uspět.

Šéf FA Martin Glenn se už nechal slyšet, že „hledá nejlepšího muže pro tuto práci." Hlavním cílem pro něj by mělo být vyhrát mistrovství světa v roce 2022 v Kataru.

Proto by se Glenn nebránil ani možnosti, že vybere trenéra, který je momentálně vázán smlouvou jinde. Na něj by klidně počkal a jmenoval dočasného trenéra, než bude hlavní kandidát volný.

„Samozřejmě bychom rádi měli trenéra už na začátek kvalifikace o MS 2018. Pokud ho mít nebudeme, myslíme i na dočasný plán. Nechceme teď mluvit o konkrétních jménech," uvedl Glenn.

Southgate jako záskok?

Britská média se shodují, že oním vyvoleným by mohl být dlouholetý kouč Arsenalu Arsene Wenger, jenž v pátek načne poslední rok své smlouvy na Emirates Stadium.

Na roli dočasné výplně by pak připadal v úvahu především současný kouč jedenadvacítky Albionu Gareth Southgate.

„Stojíme před mimořádně důležitým rozhodnutím. Potřebujeme vybrat tu správnou osobu. Počkat pár měsíců - pokud by to bylo nutné - by bylo na místě. Můžeme pak udělat několik dočasných řešení, někteří trenéři by nám mohli vypomoct," komentoval dále možnosti Glenn.

V médiích se objevuje už celá řada jmen a rozproudila se také debata, zda by měl být trenérem Angličan či cizinec. Z domácích jmen se skloňují například Alan Shearer, Rio Ferdinand, Steve Bruce, Sam Allardyce či David Moyes.

Ze zahraničních vedle Wengera pak Claudio Ranieri, Slaven Bilič nebo Jürgen Klinsmann.

Kdo by měl být novým trenérem anglické fotbalové reprezentace?
Arsene Wenger
17,8 %
Alan Sherarer
43,9 %
Rio Ferdinand
2,8 %
Steve Bruce
1,2 %
Sam Allardyce
1,3 %
David Moyes
1,8 %
Claudio Ranieri
3,4 %
Slaven Bilič
1,8 %
Jürgen Klinsmann
20,1 %
Někdo jiný
5,9 %
Celkem hlasovalo 4790 čtenářů.

Reklama

Související témata: