Hlavní obsah

Vzpoura trpaslíků! Po Faerských ostrovech slaví i San Marino a Lichtenštejnsko

Praha

Země fotbalových outsiderů v právě rozehrané kvalifikaci o účast na mistrovství Evropy přinášejí jeden šok za druhým. Už v pátek se Faerské Ostrovy dočkaly po více než třinácti letech výhry na hřišti soupeře, když porazily Řeky 1:0. V sobotu pak San Marino uhrálo bezbrankovou remízu s Estonskem a Lichtenštejnsko zvítězilo v Moldavsku.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Claudio Ranieri při jeho posledním zápase na lavičce řeckého národního týmu, který prohrál s Faerskými ostrovy.

Článek

Ani jedna z trojice zmíněných zemí (Faerské Ostrovy, San Marino a Lichtenštejnsko) nemá oficiální počet obyvatel vyšší než 50 tisíc a jejich domácí klubové soutěže rozhodně nepatří k těm vyhledávaným. Přesto během kvalifikačních duelů dokázaly takřka nemožné - získat body proti výrazně silnějším soupeřům.

San Marino vděčí za bod především brankáři Aldovi Simoncinimu, který svůj tým podržel důležitými zákroky a vychytal pro svou zemi historicky třetí čisté konto. Domácí čekali na bod 61 zápasů, navíc nechybělo mnoho a proti Estoncům dokonce mohli jít do vedení, ale hlavička Cristiana Brolliho po rohovém kopu skončila těsně vedle tyče. I tak je remíza pro Sanmariňany obrovským úspěchem, který na hřišti náležitě oslavili. V žebříčku FIFA se jejich reprezentační tým nachází na posledním 208. místě po boku Bhútánu, zatímco Estonsko je na 88. příčce. San Marino navíc získalo historicky první bod v evropské kvalifikaci, dosud uhrálo jen dvě remízy v kvalifikaci mistrovství světa s Tureckem (0:0) a Lotyšskem (1:1).

Lichtenštejnsko zvítězilo gólem Franze Burgmeiera, jenž je jedním z hráčů nejlepšího lichtenštejnského klubu FC Vaduz, který v této sezóně hraje první švýcarskou ligu.

Výhra Faerských ostrovů v Řecku znamenala konec italského kouče Claudia Ranieriho na lavičce domácích. Také zde byla k vidění bujará oslava přímo na hrací ploše. Někteří hráči se dokonce neubránili slzám.Pro partu, z níž většinu tvoří poloprofesionálové, bylo vítězství nad mistry Evropy z roku 2004 životním zážitkem.

Reklama

Související témata: