Hlavní obsah

Čeští fotbalisté si nemohou vynachválit, že rozhodčí na EURO více pouštějí hru

Praha

Čeští fotbalisté si na mistrovství Evropy zatím nemohou vynachválit výkony rozhodčích. Reprezentantům se velmi zamlouvá, že sudí mají na šampionátu volnější metr, pouštějí některé důraznější zákroky a zbytečně nekouskují hru. Slávistický záložník Tomáš Holeš by si přál, aby rozhodčí stejně pískali i v české lize.

Foto: Mike Hewitt, Reuters

Hlavním rozhodčím nedělního osmifinále fotbalového mistrovství Evropy mezi českou reprezentací a Nizozemskem v Budapešti bude Sergej Karasev.

Článek

"Myslím, že se můžeme všichni shodnout, i co jsem se bavil s klukama, že rozhodčí mají trošku volnější metr. Myslím, že je to jen ku prospěchu. Je to super, že se furt nepřerušuje. Myslím, že rozhodčí jsou na mistrovství zatím hodně kvalitní," řekl v on-line rozhovoru český obránce Aleš Matějů.

Rozhodčí zatím na turnaji zbytečně nerozdávají karty. Za 36 utkání základních skupin byli vyloučeni jen dva hráči a oproti minulému evropskému šampionátu v roce 2016 ubylo žlutých karet. Zatímco před pěti lety hned trojice týmů dostala ve třech zápasech skupiny 10 karet, na probíhajícím mistrovství je maximem osm napomínání pro Polsko a Severní Makedonii.

Málo karet rozdali sudí i v utkáních českého týmu. Úvodní souboj s tradičně tvrdě hrajícím Skotskem se obešel bez napomínání, v závěrečném duelu skupiny s Anglií si vysloužil žlutou kartu jen obránce Jan Bořil, pro kterého byla druhá na turnaji. Jen v druhém duelu s Chorvatskem udělil rozhodčí čtyři karty.

"Doteď jsme výkony rozhodčích vnímali pozitivně. V těch zápasech, které jsme hráli, plus v těch, co jsem ještě měl možnost k tomu vidět, pískali velmi dobře. To, že hru pustí a nechávají tomu spád, bylo ku prospěchu věci," pochvaloval si asistent českého trenéra Jiří Chytrý.

Přestože na Euru je poprvé k dispozici videorozhodčí, do zápasů zbytečně moc nezasahuje. Sudí chodí kontrolovat situace k monitoru pouze v nejnutnějších případech a hra tak zůstává plynulá.

"Ve všech zápasech, co jsme hráli, pískali rozhodčí výborně. Já jsem jen pro, že trochu upravili metr a pouštějí důraznější zákroky. Mně se to líbí a chtěl bych to takhle i v české lize, aby takhle pískali rozhodčí," uvedl záložník Holeš.

Reklama

Související témata: