Hlavní obsah

Galásek! Holandský štáb objevil na Strahově svou hvězdu. Fotbalisté přispějí na Moravu

Praha
Aktualizováno

„Tomáš Galásek!“ Nadšený hlas prořízl atmosféru podmračeného Strahova, když na deštěm nasáklý trávník nastupovala česká reprezentace k pátečnímu tréninku. Štáb nizozemské televize ani kanonýr Patrik Schick nezaujal tolik jako Šilhavého asistent. Galásek je díky svým angažmá v Tilburgu a Ajaxu pro Holanďany stále za hvězdu. Právě proti Oranje se Češi postaví v nedělním osmifinále EURO v Budapešti. Fotbalisté se také během dne rozhodli, že finančně přispějí poškozeným tornádem na jihu Moravy.

Trénink české reprezentace před Nizozemskem. Chyběl vykartovaný a lehce zraněný Bořil Video: Sport.cz

 
Článek

Deště dorazily i do Prahy, fotbalisté tak museli posunout trénink z dopoledne až na odpoledne. Chyběl na něm lehce zraněný Jan Bořil, který zůstal pod dohledem fyzioterapeuta na hotelu. Kapitán Slavie stejně kvůli dvěma žlutým kartám nemůže v neděli nastoupit.

Reportér nizozemské televize nejvíc ožil, když na hřiště dorazil asistent trenéra Tomáš Galásek. Je znát, že pro Holanďany už navždy zůstane respektovanou hvězdou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Asistent trenéra Tomáš Galásek během tréninku.

Reprezentace v sobotu dopoledne odletí do Budapešti, kde se v neděli utká o postup do čtvrtfinále.

Čelůstka inicioval pomoc Moravě

Národní tým však v těchto hodinách nemyslí jen na fotbal. Hráči a realizační tým děkují všem členům Integrovaného záchranného systému (IZS), kteří se podíleli a stále ještě podílejí na řešení vzniklé situace na jihu Moravy, a zároveň se všichni společně rozhodli finančně přispět na odstraňování škod způsobených tornádem a silnými bouřemi v oblasti kolem Hodonína a Břeclavi.

„Všichni, co jsme tady, si uvědomujeme, že jsou věci důležité a pak méně důležité. Co se dělo ve čtvrtek v Lužicích, Moravské Nové Vsi nebo Hruškách jsme sledovali se zatajeným dechem a chtěli bychom podpořit všechny, kteří nyní musejí v této oblasti čelit překážkám, které do této doby ve svých životech nepoznali. Mají náš obdiv a plnou podporu," vzkazuje z kempu národního týmu během turnaje trenér Jaroslav Šilhavý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Kadeřábek a Aleš Matějů během pátečního tréninku fotbalové reprezentace na Strahově.

Fotbalová reprezentace se kromě vyjádření účasti postiženým rozhodla vybrat blíže nespecifikovanou finanční částku, která bude zaslána co možná nejrychleji na konto účtu sbírky Nadace Via.

„Posláním sportovce nejsou prioritně jeho výsledky, ale fakt, že by měl jít vzorem. V tomto smyslu jsme s kluky ani na chvíli neváhali a rozhodli se pomoci i finanční cestou. Nejde tady ale jen o peníze, mělo by zaznít ještě jednou velké DÍKY všem, kteří nyní pomáhají v oblasti Hodonína s odstraňováním škod a kteří jsou také psychickou podporou všech zasažených lidí v této nelehké situaci," nechal se slyšet iniciátor pomoci v českém národním týmu a rodák ze Zlína Ondřej Čelůstka.

Pomoc přislíbila také Fotbalová asociace ČR (FAČR). "Jakmile se situace alespoň částečně stabilizuje, jsme připraveni nabídnout pomocnou ruku tam, kde bude nejvíce potřeba. V tuto chvíli se na asociaci logicky bavíme také o podpoře klubů zejména na Břeclavsku a Hodonínsku, jichž se čtvrteční katastrofa přímo dotkla," říká předseda Petr Fousek.

Reklama

Související témata: