Hlavní obsah

Oriundi nemají právo reprezentovat Itálii, tvrdil Mancini. Ke zlatu mu pomohli hned tři

Praha

Názorový veletoč udělal Roberto Mancini o celých 180 stupňů. A své postoje musel trenér italské fotbalové reprezentace také zásadně změnit, aby s Azzurri dokráčel k titulu mistrů Evropy. Šlo totiž o „oriundi“, naturalizované Brazilce s dvojím občanstvím a pasem. Brazilským i italským, anebo argentinským a italským. Ještě před šesti lety vystupoval Mancini ostře proti tomu, aby naturalizovaní Jihoameričané dres italské reprezentace oblékali, do svého výběru pro EURO 2020 přitom zařadil hned tři. Jorginha, Emersona a Tolóie... I díky nim získala nakonec Itálie zlato.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Italští fanoušci slavili po finále EUROVideo: AP, sntv

 
Článek

Všechno začalo v roce 2015, kdy tehdejší trenér Squadry azzurry Antonio Conte nominoval do reprezentace Edera narozeného v Brazílii a Franca Vazquéze, jehož domovinou byla Argentina. „Italský národní dres by měl oblékat jen Ital. Italský hráč si zaslouží hrát za národní mužstvo, zatímco někdo, kdo se v Itálii nenarodil, i když má v naší zemi příbuzné, si to absolutně nezaslouží," pustil se do Conteho hodně tvrdě Roberto Mancini trénující tehdy milánský Inter. Nebylo mu totiž po chuti, že by za italský národní tým měli hrát oriundi.

Noví Italové, kteří se narodili mimo svou zemi, ale mají italský původ a vrátili se do země svých předků. Tam, kde se narodili jejich rodiče či prarodiče a oni díky nim získali italské občanství.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Antonio Conte se dostal s Mancinim do názorového střetu.

„Nejsem ani první, ani poslední, kdo tyto hráče do reprezentace povolává. Byli tady trenéři přede mnou, přijdou i po mně a všichni se po nich budou poohlížet. Naším zájmem bylo a je, aby italská reprezentace byla vždy co nejsilnější," odpověděl mu Conte.

Minulost mu dávala skutečně za pravdu.

Už v roce 1914 se v italské reprezentaci objevil první oriundi. Argentinec s italským kořeny Eugenio Mosso. A když v roce 1934 chystal legendární italský trenér Vittorio Pozzo reprezentaci pro mistrovství světa, zařadil do národního týmu hned tři navrátilce ze zámoří. Luise Montiho, který v roce 1930 reprezentoval na prvním světovém šampionátu Argentinu a čtyři roky nato oblékl na mistrovství světa barvy Itálie a ve finále proti Československu (2:1) vstřelil důležitou vyrovnávací branku.

Enrique Guaita, jenž rovněž nastupoval v roce 1930 za Argentinu, ale po čtyřech letech gólem vstřeleným Rakušanům zajistil Itálii postup do finále mistrovství světa. Raimunda Orsiho, který reprezentoval Argentinu jak na olympijských hrách, tak na mistrovství světa, aby čtyři roky po šampionátu v Uruguayi pomohl své Itálii k zisku Zlaté Niké.

Foto: Carl Recine, Reuters

Italský kouč Roberto Mancini udílí rady svým svěřencům

„Pokud mohou pro Itálii umírat, mohou za ni i hrát," umlčel Vittorio Pozzo všechny nacionalisty a kritiky, kteří mu vyčítali, že do týmu pro světový šampionát v roce 1934 vybral hned tři oriundi.

Pravidla FIFA podobnou změnu reprezentačních barev umožňovala a Itálie toho využila. A nejen ve třicátých letech, kdy se stala mistrem světa jak v roce 1934, tak i o čtyři roky později na šampionátu ve Francii, kde v pařížském finále porazila Maďarsko 4:2.

Statistici uvádějí, že hned sedm oriundi pomohlo Itálii k čtyřem titulům mistrů světa. V roce 1934 Brazilec Anfilogino Guarisi a argentinské kvarteto Attilio Demaria, Enrique Guaita, Luis Monti a Raimundo Orsi, o čtyři roky později ve Francii Miguel Andreolo, který pocházel z Uruguaye, a v roce 2006 Mauro Camoranesi, jenž se narodil v Argentině.

Foto: Justin Tallis, Reuters

Italská radost!

Teď se tři další zasloužili o titul mistrů Evropy.

Jorginho, který se narodil v brazilském přístavním městě Imbituba, do Itálie přišel v patnácti letech a občanství získal po pradědečkovi z otcovy strany.

Emerson Palmieri narozený v Santosu, jenž ještě v sedmnácti reprezentoval Brazílii na mistrovství světa této věkové kategorie a italské občanství získal v roce 2015.

Foto: Mike Hewitt, Reuters

Unikajícího Itala Emersona marně stíhá Joe Rodon z Walesu.

Rafael Tolói, který jako místo narození uvádí vesničku Glória D´Oeste na hranicích Brazílie a Uruguaye. S brazilskou reprezentační dvacítkou vyhrál jihoamerický šampionát, na mistrovství světa s ní skončil druhý a teď se stal se Squadrou mistrem Evropy. Přitom italské občanství získal teprve v únoru 2021 díky tomu, že jeho prarodiče pocházeli z Trevisa.

„Bez nich by náš národní tým nebyl tím, čím byl a je," uznal po londýnské korunovaci trenér Roberto Mancini, že oriundi do italské reprezentace patří a pomáhají jí k triumfům, i když se v Itálii nenarodili.

Foto: Paul Ellis, Reuters

Italská radost po vyrovnávací brance ve finále ME.

Aby ne, když Emerson odehrál na šampionátu 292 minut, Tolói 127 a Jorginho byl se 705  minutami po brankáři Donnarummovi dokonce druhým nejvytíženějším hráče Squadry. A to už není řeč o rozhodující penaltě, kterou Jorginho v semifinálovém rozstřelu proti Španělsku proměnil a poslal italskou reprezentaci do finále.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata:

Pavouk - EURO 2020 - vyřazovací část

  • Osmifinále

  • 27.06.21      21 : 00 Sevilla
    Belgie Belgie Portugalsko Portugalsko
    1 : 0
  • 26.06.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Rakousko Rakousko
    2 : 1
    po prodloužení
  • 28.06.21      21 : 00 Bukurešť
    Francie Francie Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 3
    na penalty 4 : 5
  • 28.06.21      18 : 00 Kodaň
    Chorvatsko Chorvatsko Španělsko Španělsko
    3 : 5
    po prodloužení
  • 29.06.21      21 : 00 Glasgow
    Švédsko Švédsko Ukrajina Ukrajina
    1 : 2
    po prodloužení
  • 29.06.21      18 : 00 Londýn
    Anglie Anglie Německo Německo
    2 : 0
  • 27.06.21      18 : 00 Budapešť
    Nizozemsko Nizozemsko Česká republika Česko
    0 : 2
  • 26.06.21      18 : 00 Amsterdam
    Wales Wales Dánsko Dánsko
    0 : 4
  • Čtvrtfinále

  • 02.07.21      21 : 00 Mnichov
    Belgie Belgie Itálie Itálie
    1 : 2
  • 02.07.21      18 : 00 Petrohrad
    Švýcarsko Švýcarsko Španělsko Španělsko
    1 : 1
    na penalty 1 : 3
  • 03.07.21      21 : 00 Řím
    Ukrajina Ukrajina Anglie Anglie
    0 : 4
  • 03.07.21      18 : 00 Baku
    Česká republika Česko Dánsko Dánsko
    1 : 2
  • Semifinále

  • 06.07.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Španělsko Španělsko
    1 : 1
    na penalty 4 : 2
  • 07.07.21      21 : 00 Londýn
    Anglie Anglie Dánsko Dánsko
    2 : 1
    po prodloužení
  • Finále

  • 11.07.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Anglie Anglie
    1 : 1
    na penalty 3 : 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články