Hlavní obsah

Propadák na EURO! Selhali jsme na všech frontách, píší Nizozemci

První favorit je z EURO venku. Hvězdní fotbalisté Frenkie de Jong, Memphis Depay, Georginio Wijnaldum po osmifinálové prohře 0:2 s Českem jen hleděli do prázdna. Oranžová legie tvrdě narazila a nizozemská média nešetří po nedělním vystoupení výběru trenéra Franka De Boera v Budapešti ostrou kritikou.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Fotbalisté Nizozemska poté, co inkasovali gól v osmifinále ME s Českem.

Článek

„Nizozemský tým opět stiskl tlačítko pro sebedestrukci. Oranje zaplatili "nejvyšší cenu za hloupost" trenéra Franka de Boera," píše mimo jiné deník De Telegraaf. „Nizozemci utrpěli ostudnou porážku. Češi dokázali zneškodnit veškerou individuální kvalitu, díky níž byli Nizozemci ve skupinové fázi tak nebezpeční, jednoduchým taktickým trikem: zastavte Blinda a zastavte Oranje," připomíná list De Volkskrant. „Mistrovství Evropy skončilo propadákem," tvrdí například server deníku Algemeen Dagblad.

Nizozemci sice vstoupili do šampionátu třemi výhrami v základní skupině, jenže ve vyřazovací fázi je znovu vyřídil ze hry neoblíbený sok. Média upozorňují na špatnou bilanci Oranje s českým národním mužstvem, kdy z dvaceti předchozích střetnutí vyhráli pouhých pět.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Zklamání v tvářích nizozemských fanoušků.

„Na základě umístění České republiky v žebříčku FIFA (čtyřicáté místo, zatímco nizozemský tým je sedmnáctý) to vypadalo na dobrého soupeře v osmifinále. Jenže přestože Česká republika v posledních letech výrazně zaostává, opět dostála svému postavení obávaných soupeřů Nizozemců," všímá si The Telegraaf.

Foto: Attila Kisbenedek, ČTK/AP

Zklamaný nizozemský kouč Frank de Boer po porážce s Českem.

Zmiňuje přitom dvě klíčové situace zkraje druhé půle. Neproměněnou tutovku Malena a následnou červenou kartu pro jinak dobře hrajícího De Ligta. Vyloučení bylo v horku, které panovalo v Budapešti, pro Holanďany obrovská rána. Podle Algemeen Dagblad ale parta De Boera v utkání zklamala celkově. „V prvním opravdovém zápase turnaje selhali trenér a opory téměř na všech frontách. Depay hrál "nepředstavitelně špatně", kapitán Wijnaldum vypadal v parném hlavním městě Maďarska unaveně a česká hvězda Tomáš Holeš ho zcela přehrál," všímá si deník

„Naše počáteční převaha se brzy vytratila. Češi, kteří nastoupili do zápasu bez zraněného kapitána Vladimíra Daridy, si nizozemský tým dobře nastudovali a na zápas se dobře připravili. Duel se stal taktickou hrou, v níž Nizozemci jen těžko hledali skulinky," hlásí The Telegraaf.

Média se zaobírají i rozestavením, které kouč De Boer změnil těsně před turnajem, kdy přešel na systém 3-5-2. „V Budapešti ale vůbec nefungoval. Skupinovou fázi přežili Nizozemci bez problémů proti třem průměrným soupeřům, ale proti českému týmu bez špičkových mezinárodních hráčů Oranje zcela propadli," dodává The Telegraaf.

Reklama

Související témata: