Hlavní obsah

Rodná hrouda místo Skotska! Reprezentace mění základnu pro EURO

Praha
Aktualizováno

Další komplikace. Česká fotbalová reprezentace je vzhledem k přísným hygienickým opatřením ve Skotsku nucena zrušit svou plánovanou základnu během mistrovství Evropy v Edinburghu, připravovat se bude doma v České republice a k zápasům létat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mužstvo české fotbalové reprezentace před utkáním s Kosovem.

Článek

Měsíce příprav přijdou vniveč. Národní tým nebude mít při mistrovství Evropy základnu v dějišti turnaje ve Skotsku, ale doma v České republice. Důvodem jsou velmi přísná opatření tamních úřadů proti koronaviru, především hrozba karantény pro tým i v případě pouze jednoho pozitivního nálezu. O novince redakci informoval Michal Jurman, tiskový mluvčí FAČR.

"Zásadní důvod je požadavek karantény na deset dnů pro celý tým v případě, že by měl pozitivní test byť jen jeden jeho člen. Nebylo možné v tak krátké době přesunout kemp někam jinam než do České republiky. Sraz začíná už v neděli 30. května a v dnešní době, kdy se složitě cestuje, jiné řešení opravdu není," vysvětluje mluvčí.

Nedovedu si představit, že by skotští fanoušci v Edinburghu proti nám něco podnikli, věří Jaroslav Šilhavý

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

"Stejně postupuje také chorvatská asociace, finanční ztrátu vzniklou změnou základny hradí UEFA," doplňuje Jurman.

Fotbalová reprezentace má nové venkovní dresy

FAČR

Češi měli mít během šampionátu základnu v Edinburghu, kam měli odletět 9. června. První dva zápasy základní skupiny proti Skotsku a Chorvatsku mají odehrát v Glasgow, zbylý duel proti Anglii v Londýně.

Není však vyloučeno, že spolu s Chorvaty požádají UEFA, aby se vzájemný duel odehrál někde jinde.

"Co se týká samotných zápasů na turnaji EURO, budou se řešit s oběma asociacemi až následně. Veškeré věci se na FAČR snažíme řešit postupně, v první řadě teď jde o logistiku v České republice. Především tedy o ubytování, o hotel, tréninkové hřiště a podobně," poukazuje Jurman.

Zrovna Skotové jsou výjimkou...

Skotové jsou přísnější než UEFA. Podle Return to Play Protocol, kterým se řídí všechny evropské fotbalové reprezentace, se má pozitivně testovaný přesunout do izolace a zbytek mužstva může po přetestování pokračovat v reprezentačním srazu. Skotské vládní instituce však výjimku neudělily a nadále trvají na svém postupu. Ostatní státy, ve kterých se evropský šampionát bude konat, pravidla UEFA respektují.

„Nebylo možné přesunout na poslední chvíli kemp během EURO jinam než do Česka, protože už v neděli třicátého května začíná sraz reprezentace. Navíc v době, kdy se obtížně cestuje, není ani možné basecamp jinde než v Česku řádně připravit. Náklady spojené s touto nečekanou změnou platí UEFA," potvrzuje Martin Malík, předseda výkonného výboru FAČR.

Ukážeme kuráž! Fotbalová reprezentace má song na EURO od Tří sester

FAČR

Příprava basecampu v Edinburghu trvala více než rok - teď se vše musí zvládnout maximálně za týden, protože už 6. června se reprezentace vrátí ze soustředění v Itálii.

„Věnovali jsme tomu extrémní úsilí a spoustu času. Přitom všechna práce vlastně přišla vniveč. Musíme teď napnout všechny síly, aby hráči a trenéři měli připravené nejlepší podmínky. Samozřejmě je malou výhodou, že to doma známe," líčí manažer reprezentace Libor Sionko.

Sraz začne už v neděli. Tým hned druhý den odletí na soustředění do Itálie, se kterou 4. června odehraje přípravný zápas v Boloni. Po návratu do Prahy čeká národní mužstvo ještě generálka proti Albánii (8. června). Den nato se měla reprezentace přesunout do Edinburghu, ale plán musela na poslední chvíli změnit.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: