Hlavní obsah

Trest pro Anglii za řádění fanoušků při finále ME: Jeden zápas bez diváků a pokuta

Anglická reprezentace kvůli řádění fanoušků při finále mistrovství Evropy ve Wembley odehraje jeden zápas na zavřeném stadionu, pro další utkání je ve dvouleté podmínce. UEFA navíc Fotbalovou asociaci potrestala pokutou 100 tisíc eur (asi 2,6 milionu korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Disciplinární komise Anglii, která červencové finále po výsledku 1:1 prohrála s Itálií v penaltovém rozstřelu, potrestala za to, že nezvládla pořadatelské povinnosti. Domácí fanoušci se rvali se s policií a někteří z nich vnikli na stadion bez lístků. Při řádění bylo zraněno 19 policistů a 86 chuligánů bylo zadrženo.

Pokutu 100 tisíc eur pak musí Fotbalová asociace zaplatit také za to, že angličtí fanoušci při zápase házeli předměty a bučeli při italské hymně. Za podobný prohřešek a oslňování soupeřova brankáře laserem přitom Anglie dostala pokutu 30 tisíc eur už po semifinále s Dánskem.

"Rozhodnutím UEFA jsme zklamaní, ale uznáváme ho," uvedla FA v prohlášení na svém webu. "Ohavné chování několika jedinců, které vedlo k otřesným scénám ve Wembley, odsuzujeme a mrzí nás, že někteří z nich se dostali na tribuny," přidala.

"Jsme odhodlaní zajistit, aby se něco takového už nikdy neopakovalo. Proto jsme pověřili nezávislou komisi, aby vyšetřila všechny okolnosti. Nadále také spolupracujeme s úřady, aby byli odpovědní jedinci dopadeni a potrestáni," dodala FA.

Reklama

Související témata: