Hlavní obsah

Třetí místo ve skupině mě mrzí, posteskl si Coufal

Praha

Neskrýval zklamání. Obránce Vladimír Cofal doufal, že česká reprezentace při posledním duelu ve skupině D na mistrovství Evropy rozšíří v souboji s Anglií bodový účet. Jenže domácí fotbalisté slavili ve Wembley těsnou výhru. A pro Šilhavého družinu nakonec zůstalo až třetí místo ve skupině. "Declan Rice mi po zápase říkal, že jsou moc spokojení s těsnou výhrou, což je určitě kredit pro celý český fotbal," prohlásil Coufal po třetím představení na šampionátu.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Anglický reprezentant Declan Rice (vpravo) s Tomášem Součkem (vlevo) a Vladimírem Coufalem po zápase na EURO.

Článek
Fotogalerie

Postup do osmifinále jste měli jistý už před vzájemným zápasem s Anglií, ale snili jste o prvním místě ve skupině. Po těsné prohře v kombinaci s výhrou Chorvatska nad Skotskem 3:1 na českou reprezentaci zůstalo třetí místo ve skupině D. Jste zklamaný?

Nevím, jestli je prohra s Anglií a třetí místo ve skupině komplikací. Uvidíme, koho budeme mít za soupeře v osmifinále. Jsem rád za postup, ale trochu mě mrzí, že je to až ze třetího místa.

V čem byl podle vás zásadní problém pro vývoj zápasu?

V prvních patnácti minutách nás Angličané přehrávali. Nešel nám tolik presink, Angličané si to obehrávali a bylo vidět, jak velkou jistotu mají na balonu. Postupně jsme se ale do hry dostali. Měli jsme nějaké šance a mohli skórovat. Škoda, že jsme nic nevyužili.

Ve skupině jsme udělali maximum, co jsme mohli, hodnotí trenér Jaroslav Šilhavý

Sport.cz, UEFA

Klíčovou akci v anglickém dresu vymyslel Jack Grealish, jehož jste během minulých měsíců po zkušenostech z West Hamu opakovaně velebil. Ukázal znovu svoji výjimečnost?

Grealish je fantastický hráč. Měl v zápase mnohem více lepších akcí. Při gólové situaci u něj byl Tomáš Holeš. Snažil jsem se ho zdvojit. Centr jsem trošku tečoval. Bohužel na zadní tyči nebyl pokrytý Sterling a skóroval.

Při startu kvalifikace reprezentace schytala ve Wembley pětibrankový debakl. Tehdy jste zápas proseděl na lavičce náhradníků. Nyní coby hráč West Hamu jste se usadil v Premier League. Představoval pro vás duel na slavném stadionu svátek nebo jste zápas bral jako jeden z mnoha?

Dýchlo to na mě. Moc jsem se do Londýna těšil. Zápas ve Wembley je pro každého českého hráče svátek. Přeci jen na tomhle stadionu se nehraje každý den. Je to neuvěřitelné.

Jaké pro vás bylo měřit se v reprezentačním dresu s hráči, proti nimiž pravidelně v Anglii nastupujete?

Přestože jsme prohráli, zápas jsem si užil. Poznal jsem, jak mě ti hráči berou. Přišli za mnou na hřišti, plácli si, popovídali. Mluvil jsem třeba s Jackem Grealishem. Po zápase jsme si s Tomášem Součkem povídali s Declanem Ricem. Říkal, že jsou moc spokojení s těsnou výhrou, což je určitě kredit pro celý český fotbal. Mám dobrý pocit.

V základní skupině jste pořád letecky pendlovali mezi Prahou a Glasgow, respektive Londýnem. Projevuje se únava?

Já se v utkání cítil skvěle. Pomohlo mi, že jsem se po obědě vyspal. Nevím, jestli je to tím cestováním, ale dobře se mi spí. Samozřejmě není ideální se pořád přesouvat letadlem, nějaké hodiny také člověk tráví v autobusech. Ale nedá se nic dělat. Nejsme jediní, kdo má takový model. Nevymlouváme se a přijímáte to jako fakt.

Osmifinále budete hrát buď v Budapešti, nebo v Glasgow. Máte jasno, kterého soupeře byste preferoval?

Uvidíme, kdo na nás vyjde. Ale doufám, že do Glasgow už nepoletíme.

Reklama