Hlavní obsah

Ukrajinci neustoupili a budou nakonec mít na dresech slogan, který vadí Rusku

Kyjev/Nyon

Ukrajinská fotbalová federace dnes uvedla, že po dohodě s UEFA se nakonec slogan "Sláva hrdinům" na jejích dresech na mistrovství Evropy objeví. Evropská fotbalová unie ve čtvrtek nařídila Ukrajincům heslo z dresů odstranit po stížnosti Ruska, kterému se nelíbily ani další prvky včetně mapy zahrnující i poloostrov Krym. Ten Rusko považuje za své území.

Foto: Facebook@ Andrii Pavelko, Reuters

Nápis "Sláva hrdinům" se Rusům nelíbil, UEFA ho nakonec Ukrajincům povolila.

Článek

Jednání s fotbalovou unií byla podle prezidenta ukrajinské federace Andrije Pavelka nesmírně komplikovaná, ale i tak se podařilo oběma stranám dojít ke kompromisu. Z Pavelkova příspěvku na facebooku vyplývá, že slogan "Sláva hrdinům" bude na vnitřní straně dresu a bude součástí ozdobného prvku společně s mapou Ukrajiny, trojzubcem a heslem "Sláva Ukrajině". Pavelka také zdůraznil, že nápisy "Sláva hrdinům" a "Sláva Ukrajině" budou i na milionech již vyrobených dresů, které se budou prodávat po celém světě.

UEFA ve čtvrtek uvedla, že slogan "Sláva hrdinům" je jasně politický a požadovala, aby ho Ukrajina odstranila. Naopak jí nevadilo provolání "Sláva Ukrajině", které podle ní samo o sobě politické vyznění nemá a pro využití na dresech ho schválila již v roce 2018. Vadilo jí však spojení obou hesel. Formulace "Sláva Ukrajině! Sláva hrdinům!" se stala jedním z hlavních hesel demonstrací na kyjevském Majdanu v roce 2014 namířených proti tehdejšímu prezidentovi podporovanému Kremlem Viktoru Janukovyčovi.

Co říkají pravidla fotbalu
Podle platných fotbalových norem "na výstroji hráčů nesmí být žádná politická, náboženská nebo osobní hesla, ani sdělení nebo obrázky". Zákaz platí i pro běžně neviditelné části oblečení, které by hráč mohl případně třeba při oslavě gólu odhalit (např. tričko pod dresem).

Moskva si také tyto slogany spojuje s nacionalistickými skupinami, které během druhé světové války bojovaly proti Sovětskému svazu.

Také ruské výhrady týkající se vyobrazení mapy Ukrajiny, která zahrnuje i Krym, UEFA nevyslyšela. Rusko Krym připojilo v roce 2014, Západ ale tento krok považuje za porušení mezinárodního práva a zavedl kvůli němu proti Rusku sankce.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články