Hlavní obsah

Zase spolu, Anglie je Čechům souzená! Šilhavý po losu vtipkoval se Southgatem

Praha/Bukurešť
Aktualizováno

Prožil jedno velké déja vu. Po losu kvalifikace EURO 2020 v Dublinu kouč české reprezentace Jaroslav Šilhavý zjistil, že jeho anglický kolega Gareth Southgate je velký a skromný sympaťák. Teď se v Bukurešti sešli znovu, po kvalifikaci budou soupeři také na šampionátu. „Anglie je nám prostě souzená. Hned po losu jsme se se Southgatem pozdravili a zavtipkovali si,“ usmívá se český kouč. Dalším účastníkem skupiny D je Chorvatsko, úřadující vicemistr světa, čtvrtý tým bude znám až v březnu po play off Ligy mistrů. Vzejde z kvarteta Skotsko, Norsko, Srbsko, nebo Izrael.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Tři trenéři týmů ze skupiny D po losu v Bukurešti: zleva Gareth Southgate (Anglie), Zlatko Dalič (Chorvatsko) a Jaroslav Šilhavý.

Článek
Fotogalerie

Ve Wembley začali kvalifikaci. A samozřejmě doufají, že při návratu tam neskončí svou pouť šampionátem. V Londýně prohráli Češi hladce 0:5, ale doma v Edenu senzačně Anglii porazili 2:1. Mají tedy na co navazovat.

"Anglii jsme si ozkoušeli a dokázali ji i porazit. Víme tedy, že s ní lze sehrát dobrý zápas, byť tentokrát nastoupíme znovu ve Wembley. Chorvatsko je vicemistr světa, také skvělý tým. Třetím může být i Srbsko, takže bychom zase měli skupinu Anglie a Balkán. Takovou už jsme si vyzkoušeli, třeba by nám seděla," přemítá trenér Jaroslav Šilhavý. "Los každopádně bereme," ujišťuje a dodává, že cílem samozřejmě bude postup ze skupiny.

"Nikdy si nejsem jistý, jestli je los dobrý. S Chorvaty i s Čechy jsme se už utkali předtím. Hrát ve Wembley je výjimečné, na turnaj se těšíme. Největší sportovní událost. Kvalita chorvatských záložníků je nám dobře známá, jsou na světové úrovni," reaguje Gareth Southgate, trenér Anglie.

"Líbí se nám spousta našich mladých hráčů, kteří se postupně ukazují. Poslední dva kvalifikační zápasy jsme odehráli s velmi mladým kádrem, takže se musíme ujistit, že ho správně vyvážíme," dodává Southgate.

Třetí kouč do party se ohlíží především na Anglii. "V Rusku při mistrovství světa jsme začali skromně a skončili ve finále v Moskvě. Teď začínáme v Londýně, a kdo ví, kde skončíme. Musíme být skromní, klidní a pojďme všichni společně zopakovat Rusko. Prvním cílem je postup ze skupiny, nechci se dívat dál," srovnává Zlatko Dalič, trenér Chorvatska.

"Zopakujeme si s Anglií souboj ze semifinále mistrovství světa a Ligy národů, těším se. Budeme hrát ve Wembley před plným stadionem. Angličané budou favoritem skupiny, jsou týmem, který dělá obrovské kroky vpřed," uznává Dalič.

Žolík Ondrášek je nadšený

Nadšený je každopádně Šilhavého žolík, který v Edenu o senzační výhře českého týmu rozhodl...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté české reprezentace oslavují vítězný gól Zdeňka Ondráška (číslo 9) na 2:1 během utkání s Anglií.

"Jsem rád, skupina se mi líbí, věřím, že i všem českým fanouškům. Budeme hrát v Glasgow a Londýně, což nejsou úplně špatné destinace pro lidi a turisty. Takže skvělé. Věřím, že česká reprezentace si udělala výhrou nad Anglií nějaký respekt. Ukázali jsme, že fotbal hrát umíme, a nebudeme na šampionátu jenom do počtu," líčí útočník Zdeněk Ondrášek.

"Těším se, los se mi líbí. Hrát na Ostrovech je vždycky úžasné, hrát tam EURO pak fantastické. Považuju za úžasné, že jsme v takové skupině. Pokud budeme chtít uspět, je jedno, v jaké jsme skupině. Budeme muset tak jako tak odevzdat maximum a uspět proti favoritům. Věřím, že budeme připravení a že se nám to může podařit," přidává se asistent trenéra Jiří Chytrý.

Spokojení jsou také další hráči.

Domácí Skoty raději nebrat

"Skupina je relativně přijatelná. Dostali jsme Anglii, se kterou jsme už hráli. Potom Chorvatsko a vítěz ze čtveřice Skotsko, Izrael, Norsko a Srbsko. Osobně bych byl nejradši možná za Izrael nebo Norsko. Skoty bych moc nechtěl, protože by hráli doma," hodnotí záložník Alex Král, další strůjce postupu.

"Myslím, že města jsou také relativně přijatelná. Ne jako Baku, kam se cestuje hrozně dlouho. Wembley a Glasgow jsou kousek od sebe, což je přijatelné. Cíl je samozřejmě jednoznačný - postoupit dál. Postup si všichni přejeme a budeme pro něj dělat všechno," slibuje Král.

"Krásná skupina, mně se moc líbí. Anglie je nám souzená, máme na ni štěstí, ale moc se těším. Čeká nás skvělá konfrontace, navíc na ostrovních stadionech, které mají velkou fotbalovou atmosféru. My teď máme v klubu trenéra Chorvata, takže pro mě zápas s Chorvatskem bude ještě o něco speciálnější," uculuje se obránce Ondřej Čelůstka, autor postupového gólu v utkání s Kosovem.

"Uvidíme, kdo bude třetím soupeřem. Na další souboje s Harrym Kanem se těším, je to elitní útočník. Budu se snažit, stejně jako celý tým, jemu i dalším hráčům Anglie zabránit, aby se jim zápas povedl. Popřípadě abychom ho zvládli tak, jak jsme ho svedli v Praze," přeje si Čelůstka.

Jak podle vás dopadne návrat českých fotbalistů do Wembley, kde se v rámci EURO 2020 utkají s Anglií?
Anglie vyhraje
67,4 %
Zápas skončí nerozhodně
14,8 %
Česko vyhraje
17,8 %
Celkem hlasovalo 2320 čtenářů.

Reklama