Hlavní obsah

Češi nastoupili v Tiraně pod Babišovým dohledem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svého předzápasového rituálu se nemohl vzdát. Jakmile čeští fotbalisté dorazili na stadion Arena Kombëtare v Tiraně, kapitán týmu se šel spolu s ostatními projít na trávník. Odměnou jim byl ohlušující pískot diváků, kteří už hodinu a půl před výkopem plnili beznadějně vyprodané hlediště. A což teprve, když si Tomáš Souček došel ze zvyku sáhnout na břevno jedné z branek.

Fanoušci v Tiraně vypískali Tomáše SoučkaVideo: Pavel Dosadil, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Tirana (Od našeho zpravodaje) - Kapitán si vybral zrovna branku před kotlem domácích fanoušků, snad aby ukázal, že se Češi jejich vyhlášeného pekla nebojí. Kotelníci, z nichž téměř každý měl na hlavě tradiční bílou albánskou čapku s černou orlicí, svůj řev ještě znásobili.

Do Albánie dorazilo za národním týmem přibližně pět set českých příznivců. Fandit jim přišel také expremiér Andrej Babiš, předseda hnutí ANO, který byl v Tiraně hostem albánské obchodní komory. Čekání na úvodní výkop si zkrátil procházkou po městě a výšlapem na vyhlídku ve tvaru moderní pyramidy.

„Jednal jsem tady s místním premiérem, fotbal samozřejmě nemůžu vynechat. Věřím, že vyhrajeme,“ konstatoval Babiš, který se sešel s předsedou albánské vlády Edim Ramou.

Atmosféra ve městě začala bouřit kolem čtvrté hodiny. Fanoušci v českých dresech se však mohli v klidu vyfotit se svými albánskými soupeři, to ještě bylo vše v přátelském duchu.

Poláci si na pekelné prostředí v Tiraně a různé nepřístojnosti v hledišti hodně stěžovali.

„Příběh mezi Albánií a Polskem je trochu jiný. Nečekám tedy, že by se měly opakovat věci, k nimž tady došlo. Přesto jsme požádali UEFA o dohled. Celá Albánie tím žije, my se s tím musíme vypořádat,“ avizoval Petr Fousek, předseda FAČR.

Češi nastoupili do utkání kvalifikace mistrovství Evropy i s útočníkem Mojmírem Chytilem, který dostal přednost před Tomášem Čvančarou. Spolu s ním začali v ofenzivě operovat Jan Kuchta a Václav Černý. Sparťan Qazim Laci usedl jen na lavičku Albánců.

Ještě dříve však proběhl slavnostní nástup týmů a zazněly hymny obou zemí. Polskou Albánci před měsícem vypískali. Nepolepšili se, někteří na hlavní tribuně jí sice zatleskali, celý sektor za brankou při ní ovšem znovu pískal.

Reklama