Hlavní obsah

Minule vydělali téměř 400 milionů. Češi hrají v albánském pekle o pěkný balík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Albánští orli se slétají. Kořistí má být česká fotbalová reprezentace. Ve skupině E kvalifikace o EURO 2024 v Německu se zatím obě země drží na prvních dvou postupových příčkách. Albánci však mají dva body k dobru. Pokud by Češi večer nezvládli duel v Tiraně, zadělali by si na velké problémy. Nejde samozřejmě jen o čest a slávu, prémie za postup a účast na evropském šampionátu už jsou tradičně pro pokladnu FAČR zcela zásadní.

Češi, když teče do vod, dokážou zabrat, věří Jaroslav Šilhavý. Bude to platit i v Albánii?Video: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Tirana (Od našeho zpravodaje) - Domácí remízou 1:1 s Albánií v září v Edenu si nadrobili. Odveta v Tiraně bude pro české fotbalisty pekelnější, než měla být.

„Všichni si uvědomují, že nás čeká klíčový sraz. Pro hráče, trenéry i celou asociaci je důležité, abychom na EURO postoupili, ode všech je proto očekáván více než maximální výkon,“ promluvil k týmu předseda FAČR Petr Fousek hned na úvod srazu.

Jako člen výkonného výboru UEFA se v úterý ve švýcarském Nyonu podílel na rozhodnutí, že ME v roce 2028 uspořádají Velká Británie s Irskem a následný šampionát v roce 2032 pak Itálie s Tureckem.

Foto: FAČR

Předseda FAČR Petr Fousek (vpravo) při setkání s národním týmem před utkáním v Albánii.

To však je hudba daleké budoucnosti. Teď je klíčový postup na turnaj, který se navíc z pohledu českých fanoušků odehraje v sousedním Německu, takže by tam mohli reprezentaci výrazně podpořit.

Jde však také o peníze, o velké peníze. „V UEFA budeme prize money pro EURO 2024 schvalovat teprve v listopadu a prosinci. Nicméně čísla z trhu ukazují, že si Němci vedou velmi dobře,“ avizuje Fousek.

Hned ve středu už byl zase v Tiraně. Trénink národního týmu na stadionu Arena Kombëtare sledoval v bílé košili po boku nově jmenovaného technického ředitele asociace Ericha Brabce.

Trénink fotbalové reprezentace v AlbániiVideo: Pavel Dosadil, Sport.cz

„Nemůžu říct, že by nepostup pro FAČR znamenal likvidační skutečnost. Musíme rozpočtově pracovat ve variantách bez postupu a s postupem, jak je to ve fotbalových institucích běžné,“ poukazuje první muž českého fotbalu.

Účast na šampionátu je však samozřejmě podstatná. „Částky, které se dělily při posledním ME, jsou jasné. Pochopitelně, že asociaci by to velmi pomohlo zejména v podpoře sportovních projektů,“ zdůrazňuje Fousek.

Jen pro připomenutí, česká reprezentace postupem a účinkováním na posledním mistrovství Evropy vydělala asociaci v přepočtu zhruba 378 milionů korun.

Není možný, aby nás Albánci sežrali. Věřím v naší kvalitu, říká Jakub BrabecVideo: Sport.cz, FAČR

Jen za samotnou účast na turnaji inkasoval národní celek stejně jako další týmy přibližně 237 milionů korun, dalších 141 milionů získali svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého díky svým výsledkům a postupu do čtvrtfinále. Částka se po odečtení nákladů za start na šampionátu vždy dělí mezi FAČR a reprezentační výběr.

UEFA coby pořadatel posledního šampionátu kvůli dopadům koronavirové pandemie zkrátila odměny na EURO o 40 milionů eur (podle tehdejšího přepočtu 1,02 miliardy korun). I tak šlo s celkovými 331 miliony eur (přes 8,48 miliardy korun) o rekordní částku.

Takže pokud si podle Fouskových slov vedou Němci dobře, lze si představit, že se mají všichni účastníci příštího finálového turnaje na co těšit…

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.