Hlavní obsah

Moldavsko - Česko 0:0Po hodech bída. Češi vezou z Moldavska jen bod

Aktualizováno

Z nebe do pekla. Obrovskou euforii po pátečním vítězství 3:1 nad Polskem vystřídalo o tři dny později na stadionu v Kišiněvě velké zklamání. Fotbalová reprezentace se ve druhém duelu kvalifikace o EURO 2024 proti Moldavsku trápila, v pondělí v Kišiněvě uhrála jen bezbrankovou remízu.

Foto: Aurel Obreja, ČTK/AP

Frustrace Tomáše Součka po neproměněné šanci v utkání s Moldavskem.

Článek
Fotogalerie

KIŠINĚV (od našeho zpravodaje) - Oproti vítěznému duelu s Polskem udělal trenér Jaroslav Šilhavý dvě změny v základní sestavě. Vynucené. Kvůli zdravotním problémům nebyli ani na lavičce univerzál Ladislav Krejčí, který v pátek gólem nasměroval Čechy k triumfu nad osmifinalistou MS v Kataru, a záložník Alex Král. Zastoupili je Václav Jemelka a Antonín Barák.

Češi chtěli v Kišiněvě zopakovat výkon s Poláky, jenže to se jim vůbec nepodařilo. Dlouhý čas si zvykali na hrbolatý terén, navíc se nedokázali vyrovnat s agresivitou zarputilých Moldavanů, kteří bojovali na hranici sebeobětování. Ti byli překvapivě úvodní půlhodinu u míče častěji. Češi se prakticky nedostávali do šestnáctky soupeře.

V 25. minutě už solidně zaplněný stadion plus desítky lidí na okolních balkonech rozlehlého paneláku téměř slavily gól. Gólmana Pavlenku naštěstí zastoupil obránce Coufal, který vykopl z brankové čáry hlavičku Posmace, posléze i dorážku Cojocara. Tento moment Čechy konečně probral. Vzápětí rozvlnil moldavskou síť Kuchta, stál však v ofsajdu. Po ostrém centru Baráka pak hlavičkoval Čvančara těsně vedle. Češi, Češi, ozval se poté poprvé hlouček českých fanoušků. Mohli se dočkat v závěru poločasu, jenže Souček zblízka trefil břevno.

Po přestávce, kdy trávník skrápěl hustý déšť, Češi nabídli o malinko příznivější tvář. Usadili na polovině soupeře, začali zaměstnávat Raileana. Čvančarův pokus vytáhl domácí brankář nad břevno, poté zneškodnil ránu Hložka. Další střela Hložka prosvištěla těsně vedle. Když se ale netrefil zblízka ani Čvančara, odjel favorit z Moldavska jen s bodem.

Kvalifikace EURO 2024
Skupina E:
Moldavsko - Česko 0:0
Rozhodčí: Schlager - Dietz, Kempter - Stegemann (video, všichni Něm.). ŽK: Caimacov - Coufal, Ševčík.
Moldavsko: Railean - Revenco (83. Platica), Craciun, Mudrac, Posmac, Cojocari - Motpan (59. Postolachi), Rata, Caimacov - Nicolaescu (83. Stina), Damascan (14. Cojocaru). Trenér: Clescenco.
Česko: Pavlenka - Holeš, Brabec, Jemelka - Coufal, Souček, Barák (73. Ševčík), D. Jurásek - Hložek (83. Lingr) - Kuchta (73. Chytil), Čvančara. Trenér: Šilhavý.
Výsledky ostatních pondělních zápasů najdete zde >>>

Reklama