Hlavní obsah

O fotbalové ME 2028 se uchází britsko-irský projekt, 2032 chce Turecko a Itálie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská fotbalová unie UEFA potvrdila, že formálně přijala společnou kandidaturu Itálie a Turecka na uspořádání kontinentálního šampionátu v roce 2032. Pro Euro 2028 tím pádem zbyl ve hře už jen britsko-irský projekt. Oznámení dějišť obou finálových turnajů, které je naplánováno na příští týden po jednání výkonného výboru, tak bude zřejmě jen formalitou.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Původně se Turecko rovněž ucházelo ME v roce 2028 a zájem o něj měla i Itálie. Ta se ale už dříve rozhodla zaměřit na šampionát o čtyři roky později. Letos v červenci zástupci obou zemí oznámili, že se o Euro 2032 budou ucházet společně. Turecko nyní svou nabídku na ME 2028 stáhlo a ustoupilo silné společné kandidatuře Anglie, Walesu, Severního Irska, Skotska a Irska.

UEFA akceptovala turecko-italský společný projekt navzdory vlastnímu pravidlu, že o spolupořadatelství se mohou ucházet jen fotbalové svazy sousedících zemí. Itálie v minulosti hostila Euro v letech 1968 a 1980. Před dvěma lety byl Řím jedním z 11 pořadatelských měst turnaje, který na oslavu 60. výročí šampionátu proběhl netradičně v 11 zemích. Turecko ještě Euro nikdy nehostilo, přestože se o něj snažilo v letech 2008 (společně s Řeckem), 2012, 2016 a 2024.

V příštím roce přivítá finálový turnaj ME Německo.

Reklama